Socha příběhů: více než sto životních osudů lidí pohledem studentů


V pondělí 29. listopadu dopoledne se na nádvoří Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc sešli studenti školy, aby na jedinečném adventním setkání před Vánocemi vložili další kameny do Sochy příběhů. Již posedmé tak představili příběhy lidí, s nimiž se setkali na svých školních praxích.

Olomouc: Na akci představili příběhy ze zahraničních i tuzemských praxí studenti třetího ročníku, oboru Charitativní a sociální práce. Ti vložili často neuvěřitelné příběhy do sochy letos poprvé. Do projektu se tak nyní zapojili i studenti druhého z dvojice oborů, které škola nabízí.

Toto setkání mělo ovšem i další specifika: účastníci mohli při této příležitosti letos prvně vyslechnout i příběhy lidí z České republiky, a jelikož počet kamenů již přesáhl stovku, byla při této příležitosti socha rozšířena o další sloup. V neposlední řadě byla během aktu vkládání kamenů také symbolicky zapálena jedna svíčka na velkém adventním věnci, který se po vánoční čas stal součástí sochy.

Studenti školy budou do Štědrého dne nejen zapalovat svíčky na věnci, ale zároveň se pokusí pro aktéry prezentovaných příběhů udělat něco dobrého. „Jejich poselství by nám mělo připomínat, že mnoho pohnutých osudů se nepozorovaně odehrává také v našem bezprostředním sousedství, že i my máme kolem sebe možná lidi, jimž můžeme v adventním čase věnovat trochu své pozornosti, trochu volného času a radosti z toho, že na ně někdo myslí,“ zdůraznil Ivo Mludek, iniciátor projektu.

Socha příběhů a v ní vložné kameny symbolizují těžké osudy lidí, s nimiž se studenti potkali na svých praxích. V tomto originálním uměleckém díle se od roku 2006 shromažďují příběhy lidí mj. z Ugandy, Francie, Ukrajiny, romských osad na východním Slovensku, Rumunska nebo Kosova. Autorem sochy je sochař Lubomír Dostál. Kmotrem projektu se stal novinář a senátor Jaromír Štětina. Některé z pohnutých osudů vyšly v roce 2008 v knize Socha příběhů a její kameny.

František Jemelka, oddělení komunikace Caritas – VOŠs

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu