Sochy pro Velehrad dál ztrácejí na váze, do formy se dostanou s jarem


S každým úderem dláta se ze dvou kamenných bloků, umístěných v dílně kameníka Jana Leitgeba v Blansku, dál rodí postavy svatých Cyrila a Metoděje, které po dokončení mají zdobit vstup do poutního areálu na Velehradě. Průběh prací dokládá krátká fotogalerie.

„Na přelomu října a listopadu má být dokončeno otečkování obou postav, zatím bez detailu obličeje. Poté se kameny položí do šikmé polohy a bude se, už bez lešení, pokračovat na tečkování obličejů,“ uvedl spoluautor uměleckého návrhu soch Vladimír Matoušek a vysvětlil: „Tečkování je kopírovací metoda s ověřením jednotlivých bodů při odsekávání kamene podle modelů. Když je dílo takto otečkováno, zbývá na něm již minimum přebytečného materiálu (1 – 4 cm).“ Celé dílo by podle něj mělo být dokončeno na jaře příštího roku.

Financování projektu má podpořit veřejná sbírka, kterou za tímto účelem vyhlásilo Arcibiskupství olomoucké. „Náklady na dílo jsou vyčísleny na 688 500 Kč, vybráno zatím máme méně než polovinu,“ upřesňuje koordinátor sbírky Martin Kučera z olomouckého arcibiskupství. (Podrobnosti o sbírce zde.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu