Soustrast s oběťmi norské tragédie vyjadřují čeští biskupové i papež


Více než 90 obětí si v pátek 22. července 2011 vyžádal bombový atentát v norském hlavním městě a střelba na nedalekém ostrově Utøya. Ke slovům soustrasti a podpory pro postižené a k odsouzení násilí se přidávají i mnozí představitelé katolické církve, mezi nimi také papež Benedikt XVI. a biskupové České republiky.

Oslo: Ve vládní čtvrti norské metropole explodovala v pátek 22. července kolem půl čtvrté odpoledne bomba, která zabila nejméně sedm lidí a způsobila desítkám osob těžká zranění. Exploze poničila řadu vládních budov včetně úřadu premiéra. Přibližně o dvě hodiny později na ostrově Utøya začal muž v obleku policisty střílet do účastníků, kteří se zde shromáždili na mládežnické konferenci Norské dělnické strany. V současné době je hlášeno 84 mrtvých obětí, zraněny však byly další desítky lidí. „Tato strašná událost nás všechny hluboce zasáhla. Pro Nory je to obrovská katastrofa, už byla označena za největší neštěstí, které zemi postihlo od druhé světové války,“ uvedl pro Vatikánský rozhlas apoštolský nuncius v Norsku Mons. Emil Paul Tcherrig.

Ke slovům podpory pro oběti a jejich příbuzné se přidali i čeští a moravští biskupové. „Česká biskupská konference s pohnutím sleduje tragický vývoj událostí v Norsku. Rozhodně odsuzuje násilné teroristické útoky a vyzývá křesťany, aby se sjednotili v modlitbě za oběti této tragédie. Zároveň vyjadřuje hlubokou soustrast všem pozůstalým a soucítí v těchto těžkých okamžicích s celým norským národem,“ sdělila v pátek večer tisková mluvčí ČBK Monika Vývodová.

Na oběti řádění šíleného střelce a atentátníka vzpomněl v neděli během pravidelné promluvy před polední modlitbou Anděl Páně také papež Benedikt XVI. „Znovu bohužel přicházejí zprávy o smrti a násilí. Všichni zakoušíme hlubokou bolest nad vážnými teroristickými útoky, ke kterým došlo v pátek v Norsku. Modlíme se za oběti, za raněné a jejich drahé. Chci znovu všem zopakovat cílenou výzvu, aby navždy opustili cestu nenávisti a vyhýbali se logice zla,“ řekl Svatý otec před několika tisíci lidmi, kteří se k modlitbě shromáždili v jeho letním sídle Castel Gandolfo.

Zdroj: www.radiovaticana.cz, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu