Studenti AG blahopřáli biskupu Hrdličkovi k jubileu


Studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříž (AG) navštívili v úterý 17. ledna 2017 biskupa Josefa Hrdličku, aby mu popřáli k významnému životnímu jubileu. Pro otce biskupa nacvičili hudební pásmo s přednesem básní G. M. Hopkinse. Za celé Ágéčko přijeli popřát studenti třídy 4.K šestiletého studia s třídní profesorkou Ivou Bekárkovou a školním kaplanem P. Martinem Sekaninou.

Zazněly písně An Irish Bleshing, De Colores, Cum de core, kytarové trio zahrálo Carolanovu skladbu Blind Mary a tradiční irskou melodii Danny Boy, recitátorky přednesly básně Moře a Skřivan a v anglickém originále báseň Poštolka.

Studenti se na vystoupení začali připravovat již v červnu minulého roku četbou básní Gerarda Manleyho Hopkinse z knihy Jsem výšleh z ohně k ohni. Výběr básní v této knize uspořádal a přeložil biskup Josef Hrdlička.

„Po důkladném nacvičení všech prvků našeho pásma jsme se vydali do Olomouce do Arcibiskupského paláce. Pod dohledem barokních dam (i pánů) jsme po červeném koberci vystoupali do Andělského sálu. S vedení varhaníka Jirky Stodůlky se rozcvičily hlasivky, naladily se kytary a vyčistila se recitace,“ popisuje studentka Štěpánka Pustková a pokračuje: „Pět minut před oficiálním začátkem bez varování vstoupil otec biskup a svou radostí a nedočkavostí všechny nakazil. Za chvíli se klenbou sálu nesly tóny a slova ve vzácné harmonii, již později otec Hrdlička velmi oceňoval. Na závěr jsme mu předali dort.

Otec pak s obdivuhodným zájmem obcházel účinkující. S jedním zapředl debatu o anglické literatuře, s druhým o olomouckých varhanách. Dostalo se nám dokonce i výborného občerstvení. Pak jsme se nabiti dobrou náladou rozprchli po Olomouci, abychom si odpočinuli před dalším bodem programu – návštěvou Muzea umění.“

(ag)

Fotogalerie (Iva Bekárková, archiv AG)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu