Studenti Arcibiskupského gymnázia poznávali Anglii


Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži (AG) spolupracuje v rámci programu Comenius se školami v Anglii, Německu a Francii. Součástí projektu jsou i návštěvy jednotlivých škol a týdenní společná práce. První setkání bylo na podzim minulého roku v Kroměříži. Letos ve dnech 12.–16. března následovalo setkání v Birminghamu. Přinášíme postřehy jedné ze studentek AG, která se setkání zúčastnila.

Foto Věra OlexinováKroměříž: Přišel čas našeho druhého setkání projektu Comenius, a tak se celá česká ágečkovská výprava vydala směr Birmingham.

Mnozí z nás vyzkoušeli poprvé v životě, jaké to je vznášet se v oblacích. Poklidným letem jsme bezpečně přeletěli La Manche a dostali se až na letiště London Luton, odkud nás vyzvedl autobus s francouzskou skupinou. Ačkoliv jsme měli za sebou náročný cestovní den a dostavovala se únava, s chutí jsme se pustili do seznamování s novými studenty. Cesta nám rychle uběhla a my byli tady, v Birminghamu. Zdálo se to jako sen. Všichni sledovali s otevřenou pusou a vykulenýma očima anglické nápisy a typickou britskou architekturu. V hotelu Ibis pokračovalo další uvítací kolo, již se známými Němci. Večer jsme zamířili na večeři do restaurace Peachy Keens. Už ode dveří nás srdečně vítali angličtí přátelé. Nyní byly všechny čtyři národnosti pohromadě a práce na projektu mohla začít.

Foto Martin NavrátilDruhý den probíhal v pracovním duchu. Každá skupinka představovala své nápady, návrhy a myšlenky. Aktivní komunikace nás sjednocovala na společném postupu. Stanovovali jsme si jasné plány do budoucna, aby se naše práce ubírala konkrétním směrem.

K upevnění přátelských vztahů patří také zájem o místní kulturu. Angličtí studenti nám ukázali moderní nákupní středisko Bull ring. Pozvali nás také na návštěvu do jedné z místních islámských mešit, což byl zejména pro studenty našeho gymnázia zajímavý zážitek. Magnetem pro turisty Velké Británie je samozřejmě Londýn. Přitáhl také nás. Plavba lodí po řece Temži odhalovala takové dominanty, jako jsou například Big Ben, London Eye, Westminster Abbey, London Bridge a mnoho dalších.

Foto Věra OlexinováVšichni členové projektu Comenius měli tu čest oslavit se všemi studenty školy Waverley jejich tradiční Diversity Day. Naučili jsme se péct, bubnovat, grafickou metodu linoryt nebo třeba natáčet film.

I přesto, že naše společná setkání projektu Comenius trvají vždy jen pár dní, odnášíme si zážitky na celý život. Zpočátku to byli cizí lidé z cizích zemí. Nyní se oslovujeme jmény a zažíváme spolu velmi humorné situace. Dveře k tomu všemu nám může otevřít pouze jeden klíč, a tím klíčem je jazyk. Bez komunikace se ve světě neobejdeme a tento projekt podává mladým lidem pomocnou ruku. Snad nás tato velká příležitost nakopne i k lepším výsledkům ve škole a budeme mít tu možnost se ještě alespoň dvakrát v životě setkat.

Eliška Míčková, Arcibiskupské gymnázium Kroměříž, třída 4. K

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu