Studenti Arcibiskupského gymnázia si převzali maturitní vysvědčení


V úterý 28. června 2011 se Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži předáním maturitních vysvědčení rozloučilo se svými letošními absolventy. Slavnostní události ve Sněmovním sále kroměřížského zámku se vedle 83 maturantů, jejich rodinných příslušníků a pedagogického sboru zúčastnili i další hosté.

Kroměříž: V úvodu slavnostního předávání maturitních vysvědčení zazněl projev ředitel školy Štěpána Bekárka, který se nejprve ohlédnul do historie školy: „Již posedmnácté v novodobé historii Arcibiskupského gymnázia se scházíme v tomto krásném historickém sále Arcibiskupského zámku při slavnostní příležitosti předávání maturitních vysvědčení. Počet absolventů naší školy vzrůstá vašim přičiněním na téměř 1600 od znovuobnovení gymnázia v roce 1991, přičíst můžeme i 1500 absolventů z let 1854-1949.“ Ředitel pak zavzpomínal na některé významné osobnosti, které kroměřížským vzdělávacím ústavem prošly: „Absolvováním Arcibiskupského gymnázia jste se zařadili po boku mnoha význačných osobností. Vzpomeňme biskupy Františka Vaňáka, Štěpána Trochtu, Josefa Hloucha, Karla Matochu, pravoslavného biskupa Gorazda Matěje Pavlíka, v pravoslavné církvi uctívaného jako svatého a mučedníka, kněze politika Jana Šrámka, zakladatele strany lidové a předsedu exilové vlády v Londýně, básníka Karla Dostála Lutinova, významného představitele katolické moderny, hudebníka a skladatele Josefa Olejníka, vědce biologa Františka Gogelu, lesního inženýra Josefa Konšela, byzantologa a slavistu Františka Dvorníka, historika Josefa Machůrka, filozofa a spisovatele Vítězslava Gardavského a mnoho dalších. Ti všichni usedali do školních lavic ve stejných třídách jako vy, bydleli na stejném domově mládeže a navštěvovali se svými prosbami a díky před maturitou i po ní stejné kaple jako vy. Tak jako pro Vás, i pro ně byla maturitní zkouška jen první z mnoha těžkých životních zkoušek.“

Ve svém projevu ředitel nezapomněl ani na novinku letošního ročníku, nově spuštěné státní maturity, a ocenil jejich výborné výsledky: „Letošní maturitní zkoušky byly pro nás všechny velmi specifické a nové. Poprvé v historii českého školství se konaly jako srovnatelná státní zkouška pod administrativně velmi komplikovanou taktovkou ministerstva školství. O to více si proto cením toho, že poprvé v obnovené historii školy uspěli u maturit všichni, kteří zkoušky konali, navíc 40 % z Vás uspělo s vyznamenáním.“

Přítomné absolventy i hosty dále pozdravil generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík, který jménem zřizovatele poděkoval vedení školy, pedagogům a studentům za jejich práci a rodičům za důvěru a spolupráci.

Maturitní vysvědčení poté obdrželi maturanty tří tříd čtyřletého studia a jedné třídy šestiletého studia. Následovalo poděkování studentů a závěrečné požehnání Mons. Josefa Nuzíka, který též předsedal závěrečné děkovné mši svaté v kapli Arcibiskupského gymnázia.

(ag)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu