Studenti církevních škol dobyli svým zpěvem Itálii


Náměstí sv. Marka v Benátkách. Foto archiv SGVPěvecký sbor a cimbálová muzika Stojanova gymnázia Velehrad se v sobotu 21. dubna 2012 vrátil z týdenního turné v Itálii. Pojítkem všech koncertů byla vzpomínka na zesnulého kardinála Špidlíka, který je pohřben v bazilice na Velehradě a polovinu svého života prožil v Římě. První část cesty s nimi absolvovali tak členové sboru AVE při Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.

Velehrad: „Studenty čekaly v Itálii celkem čtyři koncerty. To nejdůležitější vystoupení se konalo v bazilice sv. Marka na Benátském náměstí v samotném středu Říma za účasti papežského nuncia Giovanniho Copy a velvyslance ČR při svatém stolci ve Vatikáně Pavla Vošalíka. Sbor doprovodil liturgickým zpěvem bohoslužbu, poté následoval koncert pěveckého sboru, kde zazněly skladby předních světových autorů. Překvapením bylo vystoupení školní cimbálové muziky, která svým výkonem oslovila všechny přítomné a byla odměněna dlouhým aplausem,“ uvedl ředitel Stojanova gymnázia Michal Hegr a dodal: „Bazilika sv. Marka z 5. století slyšela zvuky cimbálu ve své dlouhé historii vůbec poprvé.“

Mše svatá. Foto archiv SGVPodobný program se opakoval i při následujících koncertech celého turné, a to ve farnosti sv. Hilaria v Římě, v bazilice sv. Geminiana v Modeně i v Sasuolu. „Snad ve všech kostelích, které jsme v Itálii navštívili, zazněla v našem podání hudba západní i východní provenience, a naplnila se tak slova kardinála Špidlíka, že Morava je schopna spojit Východ se Západem,“ řekl vedoucí sboru Filip Macek, pedagog Stojanova gymnázia.

Z velkého množství památek, které studenti se svým doprovodem v Římě navštívili, stojí za zmínku zejména bazilika sv. Petra, bazilika sv. Pavla za hradbami, bazilika sv. Kříže, Lateránská bazilika, bazilika Panny Marie Sněžné, bazilika sv. Praxedy, kostel sv. Klementa, katakomby sv. Kalista, papežská kaple Redemptoris Mater, dále Centro Aletti, Nepomucenum, rádio Vatican, Andělský hrad a Andělský most, Tiberský ostrov, Benátské náměstí, Forum Romanum, Koloseum, Konstantinův oblouk, Svaté schody, Panteon, Fontána di Trevi a Španělské schody. „Zpěv našich žáků zazněl i v bazilice sv. Marka v Benátkách a ve všech pěti hlavních kostelích v Modeně,“ dodal ředitel Hegr.

Návštěva Ferrari. Foto archiv SGVO své zážitky z týdenní cesty po Itálii se podělili také sami studenti. „Pro mě byla největším zážitkem návštěva Redemptoris Mater, papežovy osobní kaple, do které se jen tak někdo nedostane. Samotná představa, že Svatý otec má své komnaty pár metrů od nás…“ sdělila například Mariana Švecová z Velehradu. Studentky Barboru Tomanovou z Holíče a Annu Suchánkovou ze Suché Lozi oslovila návštěva Modeny. „Tím největším překvapením byla návštěva muzea Ferrari. Mohli jsme si prohlédnout celou historii a současnost společnosti, porovnat různé motory, které se za tu dobu ve vozech prostřídaly, vyfotit se se staršími modely i s nejnovějšími vozy a tiše snít o tom, že i my jednou budeme majitelkami takových aut,“ svěřily se dívky. Na zážitek z benátské baziliky sv. Marka zase vzpomíná Štěpánka Králová z Bánova: „U bočního oltáře právě probíhala tichá mše a my jsme se rozhodli doprovodit ji svým zpěvem. Pak jsme se dozvěděli, že pár z Texasu si touto mší připomínal 38 let svého manželství a nevěsta zároveň slavila své narozeniny. Nejen ji jsme svým tichým zpěvem dojali k slzám a celá americká výprava nám nesčetněkrát děkovala a říkala, že jsme jim byli seslaní anděly,“ uzavírá dívka.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu