Studenti se seznamovali s problémy rozvojových zemí


Počátkem února proběhl na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži z iniciativy několika studentek netradiční týden pro rozvojovou spolupráci neboli Aidfest. Náplní akce bylo informovat spolužáky o problémech rozvojových zemí a představit osm rozvojových cílů, jako například dosažení základního vzdělání pro všechny nebo snížení dětské úmrtnosti.

Kroměříž: Studenti se mohli zúčastnit mnoha zajímavých přednášek. Například Petr Kouřil ze Společnosti pro Fair Trade na úvod své přednášky zapojil všechny studenty do brainstormingu o světovém obchodu. V prezentaci poté všem přítomným vysvětlil, že pojem „fair trade“ je koncept snažící se o dodržování spravedlivých podmínek obchodu s rozvojovými zeměmi.

Jiří Pavelec se s námi podělil o zkušenosti ze svého pobytu v Zambii, kde vyučoval. Svou přednášku obohatil ochutnávkou smažených červů. Další přednášky nás informovaly o rozvojové spolupráci Čechů v Mongolsku nebo v Moldavsku.

Velmi úspěšným se stal prodej fair trade výrobků a ochutnávka kávy a čaje. Studenti měli také možnost zhlédnout zajímavé spoty a videa týkající se dané problematiky, během přestávek si mohli přečíst jednotlivé rozvojové cíle tisíciletí z nástěnek nebo „chodících billboardů“ a vše bylo zakončeno koncertem rockové hudby studentů gymnázia v klubu. Naším cílem nebylo tyto problémy vyřešit, ale přivést studenty nejen k ohleduplnějšímu, ale i odpovědnějšímu přístupu ke světu. Celá akce byla velmi zdařilá a pořadatelé věří, že se bude opakovat i v příštích letech.

Michaela Hořáková, AG

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu