Studenti slavili úspěchy při tvorbě pro nevidomé i při tanci


Velkého úspěchu na výtvarném poli dosáhli v nedávné době studenti prvního ročníku Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy sv. Anežky České v Odrách, mezi nimi i Gabriela Kučerová z Olomouce. V celorepublikové výtvarné soutěži ve tvorbě hmatových knih pro nevidomé skončili na 2. místě. A hned dva úspěchy zaznamenaly i členky školního tanečního kroužku.

Studenti 1. ročníku pedagogického lycea uspěli v soutěži hmatových knížek Tactus.cz, která se konala v Praze. Mezi vysokou konkurencí žáků a studentů uměleckých škol, vysokých škol a výtvarníků získali v kategorii „Didaktická kniha“ 2. místo za hmatovou knihu nazvanou Alberto Giacometti. Kniha zachycuje tvorbu a život významného světového sochaře 20. století, jehož sochy patří dnes k nejdražším ceněným sochám vůbec.

„Autoři se neváhali pustit do nového tématu, které navíc ve hmatovém zpracování není dosud k dispozici,“ zhodnotila jejich práci odborná porota, podle které si velkou chválu zaslouží zejména knižní formát, vazba a snadná manipulace s knihou.

Samotní autoři za nejtěžší část práce považují nutnost vžít se do situace nevidomého. „Museli jsme se zaměřovat ne na vzhled, ale na strukturu a materiál tak, aby to bylo pro pozdějšího čtenáře pochopitelné a přijatelné,“ uvedla Miroslava Urbánková ze studentského tvůrčího týmu. Ona i její kolegové – v úvodu zmíněná Gabriela Kučerová a dále Adéla Elblová, Marie Kubrická, Natálie Sawczuková, Barbora Polášková a David Popelka – mají z výborného umístění radost. „Moc nás to těší, protože celý projekt slouží dobré věci a jsme rádi, že jsme mohli přispět do knihovny pro nevidomé svým dílem.“

Soutěžní díla budou zařazena do Knihovny hmatových knížek, kterou provozuje Asociace rodičů a přátel dětí nevidomých a slabozrakých. Budou tak k dispozici nevidomým čtenářům po celé ČR. (Více informací na www.tactus.cz.)

Taneční úspěchy

V sobotu 25. března se školní taneční kroužek zúčastnil soutěžní taneční přehlídky O Valašský klobouk. Na tuto soutěž odcestovaly studentky do Valašských Klobouků, kde předvedly scénický tanec „Závislost“. Ve své kategorii show dance vybojovaly 2. místo a domů si odvezly stříbrné medaile, diplom a spoustu zážitků.

V sobotu 22. dubna se pak školní taneční kroužek zúčastnil již druhé taneční soutěže „semifinále MiA Festival“ v Otrokovicích. S výrazovým tancem „Závislost“ vybojovala děvčata 4. místo a postup na finále „MiA Festival aneb tancem proti drogám“ do Prahy. Toto finálové kolo se uskuteční v pražské Lucerně. Také na cestě do Prahy bude děvčata doprovázet jejich vedoucí, Kateřina Pavelková.

(gra), zdroj: www.cssodry.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu