Svatá Barbora - příběh znovuzrození kostela v Zábřeze


O druhé adventní neděli, na svátek sv. Barbory – patronky kostela, požehnal olomoucký světící biskup Josef Hrdlička nový oltář z dílny akad. sochaře Otmara Olivy na Velehradě. Po osmi letech tak byla završena obnova původně gotického kostela sv. Barbory v Zábřeze.

Ještě před deseti lety byl tento filiální kostel používán coby skladiště stavebního materiálu a movitých kulturních památek – vydaných na pospas času. V interiéru kostela byl stržen strop, odřezán kúr, lavice zlikvidované, varhany neodborně rozebrané se povalovaly na zemi, vzácné obrazy a sochy chaoticky uložené v provlhlém interiéru podmáčeného kostela s nevhodnou střešní krytinou.

Místní duchovní správce P. František Eliáš umožnil lidem, kteří se nemohli smířit s tímto bezútěšným stavem, aby v roce 2007 založili Občanské sdružení sv. Barbory. Pár důchodců se ve smlouvě o výpůjčce zavázalo kostel opravit, mobiliář nechat zrestaurovat, potřebné doplnit.

Na závěr slavnostní děkovné bohoslužby v neděli 4. prosince 2016 biskup Hrdlička poděkoval Spolku sv. Barbory v Zábřeze, že velké dílo bylo dokončeno, předává se zpět farnosti, aby sloužilo jednak pro posvátnou liturgii, ale i jako místo k setkávání nejen farníků, ale i celé zábřežské veřejnosti při koncertech a jiných kulturních akcích.

František Srovnal, člen výboru Spolku sv. Barbora Zábřeh

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu