Svatý otec se modlí za oběti železničního neštěstí ve Španělsku


Papež František byl bezprostředně informován o vykolejení vlaku nedaleko španělského poutního místa Santiago de Compostela. Potvrdil to vatikánský tiskový mluvčí P. Federico Lombardi při setkání s novináři ve středu večer brazilského času (24. července 2013).

Rio de Janeiro: Při železniční nehodě přišlo o život nejméně 77 lidí, více než 125 bylo zraněno. Podle údajů španělských drah cestovalo ve vlaku zhruba 240 cestujících. Vlak vykolejil v zatáčce, do které vjíždí po téměř osmdesátikilometrovém přímém úseku, v obci A Grandeira necelé tři kilometry od Santiaga. Stalo se tak ve 20.42 hodin a v předvečer svátku sv. Jakuba. Je tudíž vysoce pravděpodobné, že mezi oběťmi neštěstí bylo nemálo poutníků, kteří se vydali k apoštolově hrobu.

Svatý otec vyjádřil hluboký zármutek a ujistil o své modlitbě, dodal ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Vyzval pak více než pět set zástupců sdělovacích prostředků přítomných na brífinku k minutě ticha a modlitbě. Soustrastné vyjádření zveřejnila v Madridu rovněž Španělská biskupská konference. Její předseda, kardinál Antonio María Rouco Varela, se společně s dalšími biskupy účastní Světových dní mládeže v Riu. „Vím, že kardinálu Roucovi se podařilo osobně promluvit s papežem. Kardinál Rouco byl dlouhá léta arcibiskupem Santiaga, je proto neštěstím hluboce otřesen. Z celého srdce tedy usiloval o rozhovor se Svatým otcem,“ sdělil P. Federico Lombardi Vatikánskému rozhlasu.

Tiskový mluvčí potvrdil, že dnešní ranní mši svatou v kapli rezidence Sumaré Svatý otec obětoval za duše zemřelých při železniční nehodě.

Zdroj: Radio Vaticana

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu