Světlo pro Irák se šíří i Českou republikou


Irák je po Palestině druhou hlavní „biblickou zemí“, v současné době je zde ovšem situace víc než kritická. Jako reakce na tyto události se v celosvětovém měřítku zrodila myšlenka uspořádat modlitební řetězec #LightForIraq („Světlo pro Irák“) a tímto způsobem projevit solidaritu s pronásledovanými bratry a sestrami.

Velehrad: Podle usnesení Evropského parlamentu o Iráku a Sýrii a o ofenzívě tzv. „Islámského státu v Iráku a Sýrii“ (ISIS), včetně pronásledování menšin ze dne 16. září 2014, je na území Iráku odhadem 1,2 milionu vnitřně vysídlených lidí a 1,5 milionu lidí potřebuje humanitární pomoc. Bolestným faktem zůstává samotné pronásledování tamějších křesťanů.

Více než pět tisíc věřících registrovaných přes internet se sjednocují v modlitbě za ty, kteří svou věrností Kristu vydávají silné svědectví před světem. Na znamení jednoty s křesťany v Iráku se mnozí lidé po celém světě hlásí k arabskému písmenu „n“, kterým jsou v Iráku označováni ti, kteří vyznávají Nazaretského – tedy křesťané. Islamisté nyní tímto písmenem označují prázdné domy po křesťanech a neprávem je prohlašují za vlastnictví ISIS.

V těchto dnech se modlitební řetězec rozšířil i do naší země. Mladí lidé převážně z církevních škol olomoucké arcidiecéze se zavazují ke každodenní modlitbě „Otče náš“ za pronásledované křesťany a duchovně se tak propojují se všemi, kterým není lhostejná situace našich bratří a sester v Iráku.

Více informací o této iniciativě lze najít na webu hozana.org (francouzsky) nebo o ně požádat na e-mailové adrese radim.kuchar@sgv.cz.

P. Radim Kuchař, kaplan Stojanova gymnázia Velehrad

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu