Světová výzva pro sociální práci se bude díky Caritas-VOŠs šířit Českou republikou


U příležitosti Světového dne sociální práce, který letos připadá na 19. března, chce Caritas – Vyšší odborná škola sociální Olomouc upozornit na dokument „Světová výzva pro sociální práci a sociální rozvoj“. Ten vznikl v březnu 2012 jako podnět pro diskuzi o vnímání a postavení sociální práce v současném světě a doposud neměl český překlad.

Olomouc: Světová výzva pro sociální práci a sociální rozvoj (český překlad je k dispozici v příloze) půjde již dnes e-mailem na odbory sociálních věcí Olomouckého kraje a magistrátů měst v Olomouckém kraji a dále do škol, které vyučují sociální práci a příbuzné obory. Dokument, jehož cílem je podnítit sociální pracovníky ke společné debatě nad globálními výzvami pro sociální práci a o budoucím směřování profese, dostanou také zařízení sociálních služeb, příspěvkové organizace a neziskové organizace, které v Olomouckém kraji působí v sociální oblasti. Dále zasíláme Světovou výzvu na Asociaci vzdělavatelů v sociální práci, aby ji šířila přes síť škol organizacím po celé České republice.

Světová výzva pro sociální rozvoj a sociální práci vzešla z iniciativy tří mezinárodních organizací: Mezinárodní federace sociálních pracovníků (IFSW), Mezinárodní asociace škol sociální práce (IASSW) a Mezinárodní rady pro sociální péči (ICSW). Tyto organizace již v roce 2010 upozornily na to, že je nevyhnutelné „prosazovat a hájit takové uspořádání společnosti, které dbá na dodržování lidských práv a důstojnosti a má zájem na kvalitě lidských vztahů“. Vyzvaly tehdy v rámci konference v Hong Kongu všechny organizace, které pracují v oblasti sociální práce, aby vyvinuly své úsilí za účelem organizování diskuzí, workshopů, seminářů na konkrétně pojmenována témata, která jsou aktuální pro sociální práci na národní i mezinárodní úrovni. Výsledkem bylo definování Světové výzvy v březnu loňského roku.

Caritas – Vyšší odborná škola sociální Olomouc považuje Světovou výzvu za nadějné nakročení k propagaci sociální práce s cílem dosáhnout sociálního rozvoje. Světový den sociální práce, který se slaví každoročně, a přesto v českém prostředí nemá tradici, považujeme za ideální příležitost k šíření informací o aktuálních výzvách v sociální práci a k motivování všech zainteresovaných k hledání řešení těchto výzev.

Caritas – Vyšší odborná škola sociální Olomouc chce působit nejen jako vzdělávací instituce, nýbrž také jako tvůrce veřejného mínění, i proto se rozhodla šířit myšlenku Světové výzvy pro sociální práci a sociální rozvoj.

Magdaléna Vaculčiaková, oddělení komunikace Caritas

 

PřílohaVelikost
Světová výzva pro sociální práci a sociální rozvoj (doc)2.41 MB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu