Světové dny mládeže přilákaly více než milion poutníků


Ve španělském hlavním městě Madridu skončily v neděli 21. srpna 2011 Světové sny mládeže (SDM). Slavnostní mši svatou, které se zúčastnilo více než milion lidí z celého světa, slavil v neděli dopoledne na madridském letišti papež Benedikt XVI. a pozval přitom mládež na další celosvětové setkání, které se bude konat roku 2013 v brazilském Rio de Janeiro.

Madrid: Čtyřdenní papežská návštěva Španělska začala už ve čtvrtek 18. srpna, kdy Svatého otce přivítal na madridském letišti Barajas španělský královský pár. Papež zde přednesl krátkou promluvu, při níž poděkoval všem rodinám, farnostem a institucím, které nabídly pohostinnost mladým z celého světa, a vyjádřil přesvědčení, že Světové dny mládeže přinesou mnohé plody.

Foto: radiovaticana.czS mladými lidmi se Svatý otec poprvé setkal ještě téhož večera na hlavním madridském náměstí Cibeles, kde ho již netrpělivě očekávaly obrovské zástupy mladých. V úvodu papeže přivítal arcibiskup Madridu kardinál Antonio María Rouco Varela a také pět zástupců mládeže z jednotlivých světadílů. Každý z nich papeži předal dar, který je pro jeho kontinent symbolický. Poprvé také zazněla oficiální hymna SDM 2011. Svatý otec Benedikt XVI. pak všechny přítomné mladé lidi pozdravil v sedmi světových jazycích. Po četbě úryvku z Matoušova evangelia následovala promluva Svatého otce, ve které mimo jiné řekl: „Drazí mladí, naslouchejte doopravdy Pánovým slovům, aby se ve vás stala ‚duchem a životem‘, aby se stala kořeny, které budou živit vaši existenci, kritériem jednání, které nás připodobňuje osobě Krista: být chudými v duchu, hladovějícími po spravedlnosti, milosrdnými, čistého srdce a milovníky pokoje. Jednejte tak vytrvale každý den, jako se jedná s opravdovým přítelem, který nás neprodá a s nímž chceme sdílet cestu života.“ Po ukončení liturgie odjel Svatý otec na apoštolskou nunciaturu.

Na programu druhého dne papežské návštěvy Madridu, v pátek 19. srpna, byla oficiální návštěva u krále Juana Carlose, setkání s mladými řeholnicemi a posléze i s mladými univerzitními profesory. Odpoledne se Svatý otec setkal také se španělským premiérem José Luisem Rodríguezem Zapaterou a večer se pak společně s mladými lidmi modlil pobožnost křížové cesty. U každého ze čtrnácti zastavení zobrazujících utrpení Ježíše Krista byla předčítána rozjímání, která speciálně pro tuto příležitost připravily sestry sv. Kříže ze Sevilly. Kříž postupně ke každému zastavení přenášely skupinky zastupující mladé lidi, kteří nějakým způsobem trpí, jsou vyčleněni na okraj společnosti nebo se nacházejí v obtížných situacích. Papež ve své promluvě na závěr křížové cesty vyzval mladé, aby nebyli lhostejní k lidskému utrpení, ale zůstávali nablízku těm, kdo jsou méně obdařeni a nabídli jim to nejlepší: svoji schopnost milovat a soucítit. „Obraťme proto svůj zrak ke Kristu, přibitému na drsném kříži, a prosme jej, aby nás naučil pravé a tajemné moudrosti kříže, díky níž člověk žije. Kříž nebyl výsledkem neúspěchu, nýbrž způsobem, jak ukázat lásku, která přistupuje až k tomu nejbezmeznějšímu darování vlastního života,“ řekl také a dodal, že kříž představuje lásku Otce a Krista k lidem. Po ukončení křížové cesty odjel papež opět na apoštolskou nunciaturu.

Třetí den papežovy návštěvy, sobota 20. srpna, začal udílením svátosti smíření.v madridském parku Jardines del Buen Retiro. Svatý otec zde vyzpovídal tři mladé a poté odjel do madridské katedrály, aby zde předsedal mši svaté pro tisíce seminaristů, kteří se na Světové dny mládeže do Madridu sjeli ze všech koutů světa. Hlavním bodem sobotního programu však byla večerní vigilie s mladými lidmi na letišti Cuatro Vientos. Její účastníci se zde scházeli už od odpoledne, samotná vigilie začala za soumraku krátce po půl deváté. Poté, co se papež s více než milionem mladých poutníků přivítal, přišlo na podium pět zástupců mládeže, aby mu položili několik otázek, které dnešní mládež zajímají.

Už během čtení evangelia, které po dotazech následovalo, se zvedl silný vítr. V úvodu papežovy promluvy ještě zesílil a přidal se k němu déšť tak prudký, že papež promluvu nemohl dokončit. Ani to však statisíce mladých lidí z otevřeného prostranství nevyhnalo. Když déšť a vítr zeslabil a bylo možné pokračovat, poděkoval Svatý otec mladým za jejich radostnou vytrvalost. Původní promluvu sice nedokončil, ale obrátil se k mladým krátkými pozdravy v několika jazycích. Následně se odebral do sakristie, aby se převlékl do liturgických rouch, ve kterých vedl tichou eucharistickou adoraci, kterou doprovodilo jen Mozartovo Ave verum corpus a Tantum ergo. „Zažili jsme spolu dnes dobrodružství. Pevni ve víře jste odolali dešti. Děkuji vám. Odpočiňte si. Dobrou noc,“ rozloučil se s mladými papež.

Foto: radiovaticana.czSkutečným vrcholem Světových dní mládeže se stala mše svatá, kterou na letišti Cuatro Vientos sloužil papež Benedikt XVI. v neděli 21. srpna dopoledne. Zúčastnilo se jí více než milion mladých lidí z přibližně 170 zemí světa. Papež při ní mladým účastníkům připomněl, že skutečné následování Krista je možné pouze ve společenství církve. „Není možné odtrhávat Krista od církve, jako není možné oddělovat hlavu od těla,“ uvedl v této souvislosti papež a dodal: „Nelze následovat Ježíše osamoceně. Kdo podlehne pokušení jednat ‚na vlastní konto‘ či žít víru podle individualistické mentality, která převládá ve společnosti, vystavuje se riziku, že se nikdy nesetká s Ježíšem Kristem anebo skončí následováním Jeho falešného obrazu.“

V závěru bohoslužby pak papež mladé lidi z celého světa pozval na příští Světové dny mládeže, které se v roce 2013 uskuteční v brazilském Rio de Janeiro. Portugalsky mluvící mládeži pak vzkázal: „Drazí mladí a přátelé hovořící portugalsky, našli jste Ježíše Krista! Uprostřed společnosti, v níž dominuje relativistická kultura, která odmítá hledat a mít pravdu, cítíte, že jdete proti proudu. A právě do této zvláštní historické chvíle, plné obrovských výzev a příležitostí, vás posílá Pán, aby díky vaší víře na celé zemi dále zněla Kristova Dobrá zvěst. Doufám, že se s vámi setkám za dva roky na Světových dnech mládeže v Rio de Janeiro v Brazílii.“

Posledním bodem papežova programu bylo pak v neděli odpoledne setkání s dobrovolníky SDM. Během závěrečného ceremoniálu na letišti pak Benedikt XVI. poděkoval všem, kdo přispěli k úspěchu Světových dnů mládeže. „Španělsko je velký národ a jeho soužití je zdravě otevřené, pluralistické a plné respektu. Umí a může vzrůstat aniž by se vzdal své duše hluboce náboženské a katolické,“ řekl papež chvíli před tím, než nastoupil do letadla a odletěl zpět do Říma.

Podrobné zpravodajství ze Světových dnů mládeže i české překlad papežových promluv jsou dostupné na stránkách Tiskového střediska České biskupské konference, pod adresou tisk.cirkev.cz/aktualni-temata/madrid-2011.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu