Světový den nemocných v Olomouci


U příležitosti Světového dne nemocných, připadajícího na svátek Panny Marie Lurdské, tedy 11.2.2010, se arcibiskup olomoucký Jan Graubner setká s nemocnými i zdravotníky.

Arcibiskup Jan Graubner se 11.2. odpoledne vydá do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde se setká s nemocnými, poté bude od 18.00 hodin sloužit mši svatou za nemocné, lékaře a ošetřovatele v kostele a klášteře dominikánů v Olomouci.  Po mši svaté bude následovat přátelské setkání otce arcibiskupa se zdravotníky v refektáři kláštera.

Světový den nemocných ustanovil Svatý otec Jan Pavel II. v roce 1993 na 11. únor, tedy na památku Panny Marie Lurdské, neboť Panna Maria bývá uctívána jako Uzdravení nemocných. Lurdy ve Francii, místo zjevení Panny Marie, od nějž v roce 2008 uplynulo 150 let, se staly poutním místem všech nemocných, z nichž mnozí si tam vyprosili uzdravení.

Lurdy se staly symbolem Panny Marie, která, jak řekl v roce 2008 ve svém poselství k tomuto dni papež Benedikt XVI., "trpí s těmi, kdo prožívají zkoušku, s nimi doufá, je jim útěchou a podporuje je svou mateřskou pomocí." Světový den nemocných připomíná utrpení a nemoc jako něco, co k lidskému životu patří, ačkoli na to mnohdy chceme zapomenout. Bolest a utrpení jsou obecně chápány jako zlo, které nebylo Božím záměrem při stvoření světa, přesto je možné i v něm nalézat smysl.

V bolesti a utrpení - tělesném nebo duševním či duchovním - je někdy zřejmé to, co jsme dříve neviděli. Pro věřící je skutečným vysvobozením z bolesti a utrpení Ježíš Kristus, jemuž se křesťané odevzdávají jako "naději, která nezklame". On je "lékem nesmrtelnosti, který uzdravuje tělo i ducha", uvedl dále Benedikt XVI. Během nemoci je často ohrožena víra člověka, proto je třeba pozornosti a ohleduplnosti ke každému nemocnému; v duchovní oblasti je v mnohých případech vyžadován odborný pastorační přístup a schopnost empatie. I takto je možné chápat odkaz světového dne, věnovaného nemocným.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu