Tisková konference k ukončení restaurování Cholinské madony


V pondělí 6. prosince 2010 proběhne na olomouckém arcibiskupství tisková konference u příležitosti ukončení restaurátorských prací na soše Panny Marie z Choliny. Novinářům budou k dispozici olomoucký arcibiskup Jan Graubner, hejtman olomouckého kraje Martin Tesařík, cholinský farář P. Josef Trtík, restaurátorka sochy Miroslava Trizuljaková a pracovníci památkového oddělení olomouckého arcibiskupství.

Olomouc: Na tiskové konferenci, která začíná v pondělí 6. prosince od 13.30 hodin ve Velkém sále arcibiskupské kurie (Biskupské nám. 2), bude představen průběh restaurátorských prací na soše tzv. Cholinské madony, uměleckého ztvárnění Panny Marie od neznámého autora z první poloviny 15. století. Socha byla v roce 1996 ukradena z farního kostela v Cholině a objevit se ji povedlo až o deset let později při prohlídce starožitnictví ve Vídni.

Další dva roky trval soudní spor o navrácení uměleckého díla do České republiky, završen byl ve prospěch původního majitele až v září 2008. Do Choliny se Matka Boží vrátila v lednu následujícího roku, kvůli velmi špatnému stavu ji však bylo nutné restaurovat. Práce na soše byly nyní ukončeny a Cholinská madona se vrací do své farnosti, ovšem jen dočasně – ještě letos bude zahájena výroba její kopie. Celý projekt byl umožněn díky podpoře Olomouckého kraje, který farnosti v Cholině poskytl finanční dotaci ve výši 200.000,- Kč.

Na tiskové konferenci vystoupí Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, Ing. Martin Tesařík, hejtman Olomouckého kraje, P. Josef Trtík, farář v Cholině, akademická malířka a restaurátorka Miroslava Trizuljaková a Mgr. Alena Jemelková z Oddělení památkové péče Arcibiskupství olomouckého. Socha Cholinské madony bude vystavena pro pořízení fotografií.

Svou účast na tiskové konferenci prosím potvrďte telefonicky na čísle 739 344 181 nebo e-mailem na tisk@arcibol.cz.

 

Fotografie Cholinské madony

 

Detail zrestaurované sochy (foto Miroslava Trizuljaková).

 

 

Detail zrestaurované sochy (foto Miroslava Trizuljaková).


 

 

Detail zrestaurované sochy (foto Miroslava Trizuljaková).


 

 

Zrestaurovaná socha (foto Miroslava Trizuljaková).

Detail poškozeného dřeva před rekonstrukcí (foto Miroslava Trizuljaková).


Řez sochou pořízený na tomografu během prohlídky před restaurováním.


Trojrozměrný model sochy pořízený pomocí tomografu.


Trojrozměrný model sochy pořízený pomocí tomografu.


Máte-li zájem o výše uvedené fotografie v původní velikosti, zašlete prosím e-mail na adresu tisk@arcibol.cz a specifikujte, jaký s nimi máte záměr.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu