Tříkrálová sbírka je v plném proudu, koledníci navštívili také arcibiskupa


Setkání koledníků v Přerově. Foto ACHOVe dnech 1.–14. ledna 2014 se v naší zemi koná již čtrnáctý ročník Tříkrálové sbírky. V olomoucké arcidiecézi jej zahájilo setkání koledníků s biskupy, k němuž se v Přerově a ve Veselí nad Moravou sešlo několik stovek lidí. Skupinky koledníků se vydaly i do sídel významných institucí na území arcidiecéze a jedna navštívila také arcibiskupa Jana Graubnera.

Olomouc, Zlín: Symbolický start Tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi se uskutečnil na dvou místech. Po zhruba dvou stovkách koledníků se v pondělí 30. prosince 2013 sešlo v Přerově se světícím biskupem Josefem Hrdličkou a ve Veselí nad Moravou s arcibiskupem Janem Graubnerem, aby si pro koledu vyprosili požehnání.

Koledníci u arcibiskupa Graubnera. Foto Jiří KopáčO slavnosti Zjevení Páně (6. ledna) navštívili koledníci také některé významné instituce na území arcidiecéze – jak v Olomouci, tak ve Zlíně, aby i zde předali radost z narození Ježíše Krista a popřáli radostný nový rok. V Olomouci skupinka, kterou tvořil prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek, ředitel hospice na Svatém Kopečku Jiří Borik, vysokoškolský pedagog Jakub Doležel a ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová, navštívila například primátora města Martina Novotného, sídlo Olomouckého kraje či rektora Univerzity Miroslava Mašláně. Svou cestu pak završili v sídle arcibiskupství, kde je přijal také arcibiskup Jan Graubner.

Koledníci u hejtmana Mišáka. Foto Petr ZákutnýVe druhém největším městě arcidiecéze, ve Zlíně, se koledníci setkali s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem, aby mu zazpívali koledu a umožnili přispět do sbírky. Nad dveře jeho pracovny také napsali tradiční K + M + B 2014, český ekvivalent latinského požehnání Christus mansionem benedicat, tedy „Kristus ať žehná tomuto domu.“ (Fotografie Petra Zákutného z tohoto setkání jsou k dispozici zde.)

Tříkrálová sbírka se koná díky iniciativě olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera už od roku 2000. V loňském roce se celonárodně vybralo 77 milionů korun a jen na území olomoucké diecéze to bylo rekordních 21 milionů korun. Získané peníze pomohou těm, kdo nemají domov, potýkají se s hendikepem nebo se ocitli v těžké životní situaci.

Výtěžek je rozdělován podle pravidel, která hned v počátcích určila Česká biskupská konference: 65 procent vybraných prostředků se vrací do regionů, 15 procent zůstává v diecézi, 10 procent směřuje na zahraniční pomoc, 5 procent jde na celorepublikové centrum Charity, 5 procent je určeno pro pokrytí nákladů sbírky.

Přispět je možné také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč). Finanční dar je také možné zaslat na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777. Více informací o sbírce a jejím využití naleznete na internetových stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Zdroj: Arcidiecézní charita Olomouc, Charita Olomouc a Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu