Tříkrálová sbírka v olomoucké arcidiecézi dostala požehnání


Arcibiskup Jan Graubner se ve čtvrtek 30. prosince 2010 ve Veselí nad Moravou sešel s koledníky z různých částí olomoucké arcidiecéze. Tradičním setkáním koledníků tak byla v arcidiecézi oficiálně zahájena Tříkrálová sbírka 2011. První skupinky koledníků vyrazily do ulic již o uplynulém víkendu.

Veselí nad Moravou: Navzdory probíhajícím zimním dovoleným se ve Veselí nad Moravou sešlo na 250 dětí a přibližně stejný počet dospělých. Dle informací místní koordinátorky sbírky Vladimíry Sečkové dorazili do místního kostela sv. Andělů strážných kromě domácích koledníků organizovaných Charitou Veselí nad Moravou i tříkráloví dobrovolníci z Charit Uherské Hradiště, Uherský Brod, Kyjov, Strážnice, Otrokovice, Zlín a Olomouc.

Během mše svaté arcibiskup koledníky vyzval, aby rozdávali radost z Boha, který nám dal o Vánocích poznat, že je nám blízko, a povzbudil je, aby přáli požehnání i těm domům, ve kterých je lidé nepřijmou s nadšením: „Sami vzpomeňte, kolikrát jste se už na někoho mračili. Když jste se tedy mohli mračit vy, proč by se nemohl mračit i někdo z těch, koho navštívíte. Přejte Boží požehnání i těmto lidem a jejich domovům a to i tehdy, když nebudou chtít přispět na charitu,“ řekl a dodal: „To jsou výsledky tříkrálového koledování, které nelze zapsat do přehledů a tabulek. Pro mě jsou ale vaše láskou naplněná přání lidem stejně důležitá jako podpora, kterou získáte pro lidi, kterým pomáhá charita,“ řekl, mimo jiné, arcibiskup Graubner.

Od začátku existence Tříkrálové sbírky se olomoucký arcibiskup Jan Graubner s koledníky své arcidiecéze pravidelně setkává a toto každoroční setkání lze považovat za oficiální zahájení sbírky. Po předchozích setkáních v Olomouci, Uherském Hradišti, Uherském Brodu, Zlíně a v Otrokovicích se organizace letošního setkání ujala Charita Veselí nad Moravou spolu s místní farností.

Koledníci budou v olomoucké arcidiecézi na různých místech koledovat v různých termínech. Koleda začala již o prvním víkendu roku 2011, kdy do ulic vyrazili např. koledníci na Svitavsku a Kyjovsku. Nejvíce koledníků vyjde do ulic o víkendu 8. a 9. ledna a pochopitelně také 6. ledna, kdy se slaví tradice Tří králů. Koledníky charity lidé poznají podle jejich průkazky, opravňující je koledovat pro charitu, a místním obecním či městským úřadem zapečetěné (orazítkované) kasičky.

Z výnosu Tříkrálové sbírky jsou podporováni jednotlivci i rodiny ve vážné sociální nouzi, ale také projekty pomáhající seniorům jako jsou ošetřovatelské a pečovatelské služby (např. Holešov, Hranice, Kyjov, Strážnice, Zlín, Olomouc a další), stacionáře a domovy (např. Konice, Kroměříž, Nový Hrozenkov a další). Velkou skupinou podporovanou z Tříkrálové sbírky jsou hendikepovaní a nemocní. Těm charita pomáhá např. při pořizování kompenzačních pomůcek či podporou provozu stacionářů, hospiců apod. Podporovány jsou také projekty pomáhající maminkám s dětmi v tísni a řada dalších aktivit.

V roce 2010, kdy tříkrálové koledování v olomoucké arcidiecézi vyneslo celkem 19,9 mil. Kč, se po katastrofálním zemětřesení na Haiti charity v olomoucké arcidiecézi dobrovolně vzdaly části prostředků na podporu své domácí činnosti a humanitární pomoc na Haiti podpořily částkou téměř jednoho milionu Kč. Humanitární pomoc pak na Haiti realizovala Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Charitou Česká republika, která je celorepublikovým centrem zastřešujícím katolickou charitu v ČR.

Tříkrálovou sbírku lze podpořit darem do kasičky, což je jistě způsob nejzajímavější, protože je spojen se starou lidovou tradicí, přející požehnání v novém roce. Pokud někdo koledníky nepotká, může sbírku podpořit darem na tříkrálové konto (č. ú: 66008822/0800) anebo odeslat DMS_KOLEDA na číslo 87777. Jedna DMS stojí 30 Kč a charita z každé z nich obdrží 27 Kč.

O Tříkrálové sbírce se můžete dozvědět také na nových webových stránkách, které naleznete na snadno zapamatovatelné adrese www.trikralovasbirka.cz. Bližší informace poskytne také hlavní koordinátor sbírky Marek Navrátil z tiskového oddělení Arcidiecézní charity Olomouc, mobil 739 526 278, e-mail: tiskove.acho@charita.cz, www.acho.caritas.cz.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu