Tříkráloví koledníci navštívili Arcibiskupský palác


Charita Olomouc připravila na 18. únor 2012 bohatý program jako poděkování pro koledníky, kteří se v letošním roce zapojili do tříkrálové sbírky v olomouckém děkanátu. Jedním bodem programu byla také prohlídka arcibiskupské residence.

Olomouc: Jak říká koordinátorka tříkrálového děkování Daniela Pazderová, „celodenní program začal v 9.00 hodin bohoslužbou slova v dominikánském kostele, aby se účastníci akce následně přesunuli do nedalekého kina Metropol. Zde se na sto padesát koledníků mohlo radovat z ocenění v soutěžích, jejichž výsledky se zde vyhlašovaly, nebo z toho, že jim osobně poděkovala Lídie Haganu, osmnáctiletá dívka z Moldávie, které po vážném úrazu páteře pomohla Tříkrálová sbírka 2011 uhradit rehabilitaci.

Členové tříkrálových skupinek se mohli zapojit do soutěže Přinášíme radost, ve které vyjadřovali fotografií, slohovým útvarem či výtvarným dílem letošní zkušenost z koledování (výsledky jejich snahy si můžete prohlédnout zde). Zapojilo se celkem 21 soutěžících, kteří byli rozděleni do čtyř kategorií, a ocenění se dočkali všichni. Zvláštní oceněni dostali sourozenci Strejčkovi, kteří vytvořili společnou koláž. Za literární příspěvek dostala cenu Ester Tichá.“

Tříkrálové odpoledne se pak neslo v duchu prohlídek arcibiskupského paláce, pohoštění v prostorách Charity Olomouc a možnosti návštěvy plaveckého bazénu. Celkem si tedy během uplynulé soboty prohlédlo historické sály cca 127 větších či menších koledníků s doprovodem. Komentované prohlídky, které byly přizpůsobené dětem, začaly v jednu hodinu odpoledne. Poslední skupinka pak budovu paláce opustila kolem 16.30 hodin.

Jak se můžeme dočíst v pamětní knize, dětem se nejvíce líbila Prečanova knihovna nebo Slavnostní dvorana. Jistým zpestřením byly také papuče, které si koledníci nazouvali před vstupem do historických sálů.

Za zmínku stojí taktéž vtipné odpovědi dětí na některé otázky průvodce. Tak například sv. Cyrila a Metoděje (sousoší na vstupním schodišti) poznáme údajně podle délky vousů. Poté koledníci také odhadovali počet knižních jednotek v jubilejní knihovně. Některé tipy byly dohady velmi odvážnými, jako např. dva miliony knih, některé naopak skromnější, které se pohybovaly od dvou stovek po několik tisíc knih (celkem je v knihovně 11–12 tisíc knih). A při vyprávění o Rudolfu Janovi, který byl znám svým hudebním nadáním, dokonce komponoval (arcibiskup byl žákem Beethovena), bylo milým zjištěním, že se i mnozí koledníci věnují hře na některý hudební nástroj.

Závěrem nezbývá než dodat, že i přes menší zpoždění začátků prohlídek byla většina tříkrálových návštěvníků s prohlídkami nadmíru spokojena.

Martin Kučera, vedoucí turistického provozu Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu