Trochu tepla pro každého. Charita Olomouc vyhlašuje sbírku spacích pytlů pro lidi bez domova


Zima je pro lidi bez střechy nad hlavou nejnáročnějším obdobím v roce. Mnozí, kteří přežívají ve squatech nebo pouze pod provizorními přístřešky, jsou ohroženi nejen zdravotními komplikacemi z prochlazení, ale i četnějším výskytem infekčních onemocnění. Středisko Samaritán pro lidi bez domova vyhlašuje sbírku spacích pytlů, karimatek a stanů. Spací pytle budou distribuovány lidem bez domova v Olomouci a okolí prostřednictvím terénní služby Charity Olomouc.

Pracovníci terénní služby nečekají, až je lidé žijící na ulici požádají o pomoc, ale sami potřebné osoby bez zázemí aktivně vyhledávají a nabízejí potřebnou podporu. „Snažíme se je motivovat k řešení jejich tíživé životní situace, a tím předcházet jejímu zhoršení. Zimní období je pro lidi na ulici nejkritičtějším obdobím v roce a teplý spacák jim může pomoci,“ sděluje Tomáš Pavlíček, pracovník terénní služby Charity Olomouc.

V chladnějším období hrozí lidem bez domova paradoxně více nákaza infekčními onemocněními a parazity. „V zimě je to nejhorší, protože jak se lidé snaží zahřát a mají na sobě několik vrstev, které nesundávají, stoupá riziko infekcí způsobených rychleji se množícími parazity,“ vysvětluje zdravotní sestra Helena Mikušková z ordinace praktického lékaře pro lidi bez domova. „Z toho důvodu nestačí jen vyměnit prádlo a svrchní oblečení, ale je třeba měnit i deky a spací pytle, aby se infekce dále nešířily,“ dodává Helena Mikušková.

Mezi lidmi bez domova žijících přímo na ulici, ve squatech, zahradních chatkách apod. jsou jednotlivci i skupiny, které z různých důvodů nevyužívají žádnou sociální službu nebo nejsou s těmito službami v dostatečném kontaktu. „Nejčastěji se jedná o osoby, které jsou buďto závislé, nebo mají diagnostikovanou psychiatrickou nemoc, což bývá často ve vzájemné souvislosti. Další skupinu tvoří osoby, které byly na půl roku vyřazeny z pracovního úřadu, a ocitly se tak v extrémní situaci, kdy nemají na jídlo a bydlení“, přibližuje Tomáš Pavlíček. Podle terénních pracovníků se jedná přibližně o celou stovku lidí jen v Olomouci.

Sběrná místa jsou přímo ve dvoře na služebně Charity Olomouc, Wurmova 5, kde je otevřeno denně včetně víkendů od 8.00 do 20.00 hodin nebo v Prodejně u Samaritána, Wurmova 11, kde je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 12.00 do 17.00 hodin. Darovat lze jakýkoliv spacák, karimatku nebo stan. Všem dárcům srdečně děkujeme!

Eva Štefková, Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu