Učitelé se modlili i vzdělávali na Svatém Hostýně


V sobotu 20. srpna 2011 se za krásného počasí sešlo několik desítek pedagogů, ale také rodičů a dětí, které přišly prosit za své učitele, při tradiční pouti na Svatý Hostýn. Hlavním hostem a celebrantem mše svaté byl P. Petr Piťha, který ve svých promluvách povzbuzoval pedagogy k tomu, aby se za svou víru nestyděli, ale ukázali svému okolí, že právě víra je nosným pilířem jejich života.

Olomouc: Ve své přednášce v Jurkovičově sále připomněl prof. Piťha, ministr školství v letech 1992–1994, že dnešní společnost je nemocná a očekává od věřících, že jí vrátí ztracený morální kredit. Příležitost k tomu jsou v současnosti dvě – výročí narození svaté Anežky a blížící se výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje.

Zástupkyně Centra pro školy Arcibiskupství olomouckého nabídla pedagogům plán dalšího vzdělávání pedagogů a také účast na projektu „Vstupy do škol s náboženskými tématy“, který pomáhá na školách šířit informace o křesťanských svátcích. Podělila se s nimi také o radost z minulého období, kdy se zásluhou 60 proškolených lektorů asi 5000 dětí zapojilo do akce „Den kostelů“ a mnozí z nich tak poprvé navštívili kostel ve svém bydlišti.

Krátkou zprávu podali i zástupci Unie křesťanských pedagogů a pozvali přítomné učitele k vstoupení do svých řad, protože pouze při dostatečném počtu členů mohou komunikovat s ministerstvem školství a prosazovat zájmy věřících rodičů a učitelů.

Pedagogové se s poutí rozloučili Cestou světla a po závěrečným požehnání se rozešli do svých domovů a škol.

Helena Polcrová, Centrum pro školy Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu