Únorové Setkání u studny se zaměří na symboliku barev


Setkání u studny, konané vždy první pondělí v měsíci v prostorách olomoucké katedrály sv. Václava a v nedaleké kavárně Amadeus, chce člověku uspěchaného světa nabídnout chvíli zastavení na konci všedního dne. Prostřednictvím umění, vnímaného v komorním společenství, poskytuje impulsy, které pomáhají člověku pozvednout mysl a ducha a nadechnout se. Další setkání proběhne v pondělí 7. února 2011.

Olomouc: V době, kdy se ještě pro vodu chodilo ke studni, nabízelo toto místo nejen životadárný pramen, ale také možnost setkání, setkání u zdroje. Ke studni tedy přicházíme, abychom se osvěžili, aby nás voda ze studny občerstvila. U studny na Václavském nám. v Olomouci (v prostorách Přemyslovského paláce) se scházíme právě proto, abychom se občerstvili a osvěžili, a to duchovní vodou, kterou přináší slovo, hudba a obraz, abychom se společně radovali z toho, čím nás povznáší a obohacuje duch umění: „Raduj se v Hospodinu a dá ti, po čem tvé srdce touží“ (Žl 37,4).

Setkání u studny pro akademický rok 2010/2011 vstupuje do své druhé části. V zimním semestru nabídlo široké veřejnosti, mezi nimi například i hendikepovaným spoluobčanům, komentovanou projekci krátkometrážních animovaných filmů Mr. Pascal a Muž, který sázel stromy. V katedrále sv. Václava pak zazněly texty sv. Augustina, kardinála Tomáše Špidlíka, Anastáze Opaska, Františka z Assisi, Vladimíra Holana, Bohuslava Reynka, Rainera Maria Rilkeho a samozřejmě texty z Písma. Poezii pro dobu adventní doprovodil improvizací na varhany Karel Martínek. Hostem listopadové Studny bylo začínající dívčí smyčcové trio Trinidad a v prosinci představil své fotografie z návštěvy Benedikta XVI. v České republice v r. 2009 olomoucký fotograf Filip Kotek. Dosavadní Setkání u studny ukázalo, že zájem o toto „občerstvení“ prostřednictvím umění a živého komorního společenství projevují lidé širokého společenského spektra.

A co čeká návštěvníky vždy první pondělí v měsíci únoru, březnu, dubnu a květnu? V 18.00 hod. v katedrále sv. Václava v Olomouci to opět budou básnické i prozaické texty spolu se slovem Písma za doprovodu hudebních nástrojů. Výběr bude zaměřen na liturgické období roku. V 19.00 hod. pak v kavárně Amadeus přivítáme hosty večerního programu (kavárna Amadeus je naproti dómu v areálu Arcidiecézního muzea).

V únoru přijal pozvání Jaroslaw Pastuszak, odborný asistent Cyrilometodějské teologické fakulty UP. Slovem a projekcí nám umožní nahlédnout do výtvarné oblasti, konkrétně do symboliky barev. Hosty v následujících měsících budou prof. Zdeněk Přikryl, výtvarník a medailér, a František Fiala, hudební skladatel a ředitel Konzervatoře Evangelické akademie Olomouc. V květnu přijede brněnská mezzosopranistka Jana Janků, která díky svému zájmu o autentickou interpretaci staré hudby začala hrát na kopii harfy mechanického typu z 18. století a používá ji také jako doprovodný nástroj ke zpěvu nejen barokních písní.

Setkání u studny probíhá ve spolupráci Rapsodického divadla, Arcibiskupství olomouckého a farnosti sv. Václava v Olomouci. Na shledanou se těší hlavní organizátorka Martina Pavlíková.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu