Upřesnění ke zprávě ČRo: výchovný ústav ve Chvalčově nekončí kvůli restitucím


Na webových stránkách Českého rozhlasu se v minulém týdnu objevila zpráva nazvaná „Výchovný ústav ve Chvalčově skončí, areál je součástí církevních restitucí“. Považujeme za nutné uvést některé v ní uvedené informace na pravou míru.

Olomouc: Zmiňovaný článek (který je dostupný na tomto místě) totiž vedle sebe staví rozhodnutí o zrušení ústavu a skutečnost, že areál je „součástí církevních restitucí“, což vytváří dojem, jako by možné nároky vzniklé v souvislosti s procesem majetkového narovnání mezi státem a církvemi byly důvodem zrušení ústavu.

Skutečnost je ovšem taková, že o zrušení výchovného ústavu ve Chvalčově na Kroměřížsku se diskuze vedly již dávno předtím, než začal platit zákon č. 428/2012 Sb., tedy zákon o majetkovém narovnání. (Odkazujeme například na přepis interpelací v Poslanecké sněmovně PČR ze dne 10. října 2010, kde se osud ústavu probíral a o „restitucích“ zde nepadlo ani slovo – odkaz zde.) Již od této doby, tedy od roku 2010, je také zařízení v útlumu a v současné době je v něm umístěno jen šest chovanců.

Arcibiskupství olomoucké o areál výchovného ústavu požádalo, neboť tyto budovy v minulosti sloužily jako sídlo polesí Chvalčov s hospodářským zázemím. Předmětem žádosti byly rovněž navazující pozemky v areálu ústavu s výjimkou těch, které podle zákona vydat nelze.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu