V Arcibiskupském paláci stále v papučích a celoročně!


Zatímco řada českých a moravských památek se postupně zbavuje papučí pro návštěvníky, sami turisté jsou na ně zvyklí a považují je za zpestření prohlídkových okruhů. Pro ty, kdo zavítají do Olomouce, je tu proto dobrá zpráva: v Arcibiskupském paláci se papučí nejen že nezbavujeme, ale pro návštěvníky jsou nyní přichystány celoročně.

Olomouc: Vydání MF Dnes ze dne 18. ledna přineslo zajímavé příspěvky o mizení papučí z prohlídkových okruhů významně navštěvovaných českých a moravských hradů a zámků. Výzkumy údajně prokázaly, že zámecké podlahy jsou při vysoké návštěvnosti (nad 100 tisíc turistů ročně) papučemi výrazně obrušovány. Některé atraktivity si však papuče stále ponechávají, dokonce je návštěvníci vyžadují a považují za zpestření prohlídkových okruhů. Podle autorů článku se papuče v minulosti hodně využívaly také v celé Evropě, ale dnes již tam téměř vymizely. Pozitivním faktorem však zůstává to, že se turisté šoupavým pohybem nemalou měrou zasluhují o leštění parket.

Turisté, kteří nostalgicky vzpomínají na „zlaté“ časy papučí v českých historických objektech, jsou zváni na komentované prohlídky s průvodcem do Arcibiskupského paláce v Olomouci, který je veřejnosti přístupný celoročně. Zde se papučí zatím nezbavujeme.

V zimním období (tj. leden–duben a říjen–prosinec, v pracovní dny od 10.00 do 17.00 hodin, po domluvě možné také v sobotu a neděli) si skupiny zájemců o počtu nad 10 osob mohou prohlídku předem objednat telefonicky nebo prostřednictvím elektronické pošty (bližší informace www.arcibiskupskypalac.ado.cz).

V období hlavní turistické sezóny (v dubnu a říjnu o víkendech, v období květen–září od úterý do neděle) je palác otevřen od 10.00 do 17.00 hodin. I v pondělky je možné prohlídku předem domluvit pro skupiny nad 10 osob.

A co zde vlastně návštěvník uvidí? Projde místy, kde, jak říká sám olomoucký arcibiskup Jan Graubner „kráčely dějiny“. A nelze než souhlasit, neboť zde usedl na rakouský trůn František Josef I. v revolučním roce 1848 a Olomouc se tak stala na pět měsíců centrem monarchie. Pobývala zde také česká a uherská královna a arcivévodkyně rakouská Marie Terezie (k této příležitosti byl v rezidenci upraven jeden ze sálů) nebo se zde také jednalo o společném postupu proti Napoleonovi. V minulém století v paláci nocoval T. G. Masaryk a také Eduard Beneš. Velkou událostí se stal pobyt Svatého otce Jana Pavla II. v Olomouci a jeho pobyt v rezidenci. Taktéž nedávno zesnulý český prezident Václav Havel obdivoval krásy zdejších historických sálů.

Neblaze se na paláci projevila komunistická perzekuce, neboť palác nejenže chátral, ale dokonce se stal vězením pro olomouckého arcibiskupa Karla Josefa Matochu. Arcibiskup byl v internaci od roku 1950 do roku 1961, kdy umírá vyčerpán na následky zanedbání lékařské péče, a to zcela osamocen bez svých příbuzných a přátel.

Palác tak může být významným způsobem zakomponován do výuky základních, středních a vysokých škol. Nejen tedy jako bohatý zdroj poznání naši lokální a národní minulosti (jak jsme nastínili výše, lze využít pracovních listů, projektové výuky, připravujeme seminář pro učitele atd.), ale především současnosti, neboť palác není jen „pasivní památkou“, ale především „živým“ objektem: je oficiálním sídlem olomouckých arcibiskupů, kteří zde úřadují (dříve zde také bydleli) a nachází se zde také např. knihkupectví, kanceláře, byty kněží a v části paláce je klauzura Kongregace milosrdných sester sv. Kříže. Rezidence je zároveň centrem mnoha společenských a kulturních aktivit, jako jsou koncerty, přednášky, imatrikulace a promoce studentů.

Návštěvnická trasa začíná v monumentálním vstupním prostoru, kterému dominuje sousoší sv. Cyrila a Metoděje (občas návštěvníci mají štěstí a potkají se zde s arcibiskupem Graubnerem). Prohlídka pokračuje „jubilejní“ knihovnou, Slavnostní dvoranou, Trůnním, Zlatým a Červeným či Císařským sálem, Zeleným pokojem s pracovnou a sálem pro pořádání výstav. V paláci byl také objeven tzv. Prečanův poklad.

Návštěvníci se v letošním roce mohou těšit na novou atraktivní výstavu a zřízení stálé expozice v Jubilejní knihovně, která snad, jak doufáme, vydá nějaká „tajemství“, jež oživí celý prohlídkový okruh.

Přidejte se k téměř 20 tisícům návštěvníků, kteří do Arcibiskupského paláce zavítali v průběhu loňského roku. Přijďte se podívat a posoudit jedinečnost reprezentačních historických sálů a neberte si s sebou, prosím, papuče. Byla by to zbytečná zátěž!

Martin Kučera, turistický provoz Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu