V Baie-de-Henne byly ošetřeny stovky dětí - díky akci Na zdraví Haiti


Čtyři sta haitských dětí za pouhé tři dny stihla prohlédnout a ošetřit zdravotní sestra Pyaris za pomoci humanitární pracovnice Kristýny Lungové z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Před pár dny si vzaly na mušku především žáky školy v Baie de Henne. Děti nejčastěji trápila bolest břicha a hlavy, nedostatek vitamínů a nejrůznější infekce. Na tuto akci přispěli zhruba dvaceti tisíci korunami lidé z Olomouce při letní charitativní kampani Na zdraví Haiti.

Více v zápiscích Kristýny z mise na Haiti…

Posledních deset dnů na Haiti bylo velmi intenzivních. Minulou neděli jsem já a indická sestra Pyaris, která je zároveň i zdravotní sestrou a v Gonaives se stará o handikepované, odjely do Baie de Henne. Od pondělí nás totiž čekaly zdravotnické prohlídky zejména dětí ve škole.

V pondělí ráno jsme již v plné polní (se spoustou zdravotnického materiálu, léků a vitamínů) se sestrou zamířily do školy. K prohlídkám jsme využily školní jídelnu, jejíž část jsme upravily na provizorní ordinaci. V osm hodin nám začal čtyřdenní maraton. Moje úloha byla prostá – vážit, měřit teplotu, chystat léky a vše zapisovat. Sestra měla na starosti ty odborné věci. Po prvním dopoledni se z nás stala sehraná dvojice, takže nám nedělalo problém za jeden den přijmout až 100 pacientů. Pravda, můj rukopis trošku utrpěl – píši jako doktor s padesátiletou praxí…

Každé dopoledne jsme ordinovaly ve škole, odpoledne jsme přijímaly i širší veřejnost na farském dvoře. Za celé tři dny a půl se nám podařilo prohlédnout a ošetřit více jak 400 pacientů. Děti nejčastěji trápí bolest břicha a hlavy, nedostatek vitamínů, červy, infekce očí, uší a kůže. Mnoho dětí mělo také teplotu a kašel. Všechny povinně dostaly vitamíny, odčervovací tablety a podle potřeby i další léky. Bohužel kvůli nedostatku plnohodnotné stravy mnoho dětí má velký problém s očima, některým může dokonce hrozit i oslepnutí v dospělém věku.

Podobné zdravotnické prohlídky se stanou pravidelnou součástí naší návštěvy. Děkuji všem za štědrost a podporu dětí.

V tuto chvíli je Kristýna Lungová již na cestě zpět do České republiky. Na Haiti se potýkala s hořícími barikádami, které zatarasily silnice při protestech spjatých s prezidentskými volbami. V době její mise těsně minul Haiti hurikán, a to hned dvakrát.

Více si můžete přečíst v rozhovoru s fotografem Jiřím Paszem, který Kristýnu doprovázel.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu