V biskupské rezidenci zahájili turistickou sezónu a představili znovunazelený obraz


Arcibiskupský palác Olomouc symbolicky vstoupil do nové turistické sezóny. Hlavním lákadlem letošního roku bude znovunalezené plátno s námětem císařské abdikace a nastolení nového panovníka na trůn.

Slavnostní večer se konal 31. března 2016 přímo v dějišti znázorněného figurálního výjevu a hosté zažili nevšední a neopakovatelný kulturně-společenský zážitek.

Slavnostního odhalení skvostného plátna se za účasti hostů z Opavy ujal olomoucký arcibiskup Jan Graubner a zdejší primátor Antonín Staněk. Obraz je již umístěn v Trůnním sále. Zde se stal dominantním prvkem tohoto krásného prostoru provoněného historií.

Zájemci si jej mohou prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek arcibiskupské rezidence. Arcibiskupství olomoucké děkuje všem, kteří se jakoukoliv měrou podíleli na přípravách a průběhu tohoto unikátního projektu. (Podrobnosti o znovunalezení obrazu jsou uvedeny zde)

Večer hudebně doprovodilo slavnostními intrádami Olomoucké žesťové kvinteto a jako překvapení na závěr vystoupil František Josef I. v podání Václava Bahníka, člena činohry Moravského divadla v Olomouci.

Pokud byste se rádi něco více dozvěděli o pohnutých osudech nalezeného obrazu z radniční kaple sv. Jeronýma, srdečně zveme na besedu s objevitelem obrazu, která se koná v úterý 5. dubna od 18.30 hodin v kavárně Amadeus (Václavské náměstí, areál Arcidiecézního muzea Olomouc).

Martin Kučera

Fotogalerie (foto Tereza Hrubá)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu