V děkanátech se uskuteční setkání mládeže


Oslava Světového dne mládeže se v olomoucké arcidiecézi střídá. Protože loni se uskutečnilo jedno společné setkání na Svatém Kopečku, kam dorazilo víc než tisíc mladých, letos přišla řada na menší děkanátní akce. Jejich výhoda spočívá v tom, že účastníci nemusí jezdit daleko, mohou se mezi sebou lépe poznat, víc se zapojí do programu a vládne rodinnější atmosféra. Přesto v některých děkanátech počítají účastníky na stovky, zejména v jižních částech diecéze.

Olomouc: Setkání se budou konat asi na patnácti místech, protože některé děkanáty na přípravě spolupracují. Organizace je v rukou zástupců za mládež, kaplanů a jejich animátorů. Většina setkání se uskuteční v sobotu před Květnou nedělí, protože právě tento den vyhlásil Jan Pavel II. za Světový den mládeže. Letos připadá na 31. březen. Například v Přerově a Vsetíně se ale rozhodli uspořádat „děkanátko“ už o týden dřív. Bude mít formu pouti a obě skupiny mladých se potkají na Svatém Hostýně.

Náplň setkání bývá různá. „Chystáme třeba videoklipovou křížovou cestu, přijede k nám otec arcibiskup a bude mít katechezi, v plánu je i pozvánka na Celostátní setkání mládeže do Žďáru, budeme hrát akční hry,“ vypočítává body programu Míša Faltýnková ze zábřežského děkanátu.

Ani o duchovní náplň nebude nouze. Podstatným bodem všech programů bývá mše svatá, příležitost ke svátosti smíření nebo křížová cesta. Mnozí organizátoři také využili téma letošního Roku biřmování a tak katecheze a přednášky budou často zaměřeny právě na plody této svátosti nebo na Ducha Svatého.

Ačkoliv je příprava setkání pro mladé organizátory poměrně náročná, přijímají ji jako službu, kterou vykonávají s radostí. Stejně to vnímá i Maruška Poláchová, která má na starosti děkanát Vizovice: „Moc se těším, naše děkanátko bude naprosto nejúžasnější akce. Je dlouhodobě připravovaná, bude tam spousta legrace, ale i zamyšlení a ztišení. Prostě krásný den prožitý s Bohem a mladými.“

Seznam všech děkanátních setkání je dostupný na webu old2.ado.cz/mladez.

(jpp)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu