V Kroměříži byl představen filmový dokument „Květná zahrada rukama zahradníků“


Zaplněný sál kroměřížského kina Nadsklepí se ve středu 7. února 2018 stal dějištěm premiéry dokumentu o Květné zahradě. Asi půlhodinový film, který vyrobilo olomoucké Studio Velehrad, zachycuje její proměny během čtyř ročních období i náročnou péči o ni. Premiéry se zúčastnil také arcibiskup Jan Graubner a pomocný biskup Josef Nuzík.

„Zahradníci se občas potýkají s kritikou, že ta či ona část zahrady není v kondici, jak by si to představovali. Proto jsme se rozhodli vytvořit filmový dokument, který veřejnosti přiblíží proměny zahrady během roku i zahradnické práce, které v ní každoročně probíhají,“ uvedla Hana Poková, lektorka vzdělávacích programů v Květné zahradě. Filmové záběry byly v zahradě pořizovány během tří let, takže dokument má takřka časosběrný charakter.

S výsledkem filmařské práce manželů Martina a Veroniky Müllerových ze Studia Velehrad je spokojen kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma: „Kontinuita Květné zahrady spočívá nejenom ve staletých stromech či stavbách, ale také v nepřetržité lidské práci. Jsem rád, že to dokument vyjadřuje a že konečně na památky, o které pečujeme, je pohlíženo z jiného úhlu, než z pohledu cestovního ruchu či vlastnictví.“

Za působivý považuje dokument také biskup Josef Nuzík. „Je to oslava obyčejné práce zahradníků, díky jejichž práci je Květná zahrada už od 17. století živou učebnicí a promlouvá o kráse Boží přírody, která se dokáže dotknout každé lidské duše,“ upozorňuje a dodává: „V tomto díle, zbudovaném biskupem Karlem z Liechtensteina po Třicetileté válce, kdy byla země zpustošená, může vnímavý člověk vidět, že obnova stvoření i člověka je možná. A v tom vidím nadčasové poselství Květné zahrady: když člověk pečuje správným způsobem sám o sebe i o stvoření, je na zemi kus ráje.“

Součástí večera byla rovněž debata s tvůrci dokumentu a představiteli Národního památkového ústavu (NPÚ), který zahradu spravuje. Řeč přitom přišla nejen na zahradnickou práci a na vznik filmového dokumentu, ale také na dění okolo žádosti olomouckého arcibiskupství o navrácení Květné zahrady v rámci restitučního procesu. „Pro nás jako Národní památková ústav to vůbec není na pořadu dne. Máme tu statek, který jsme jako občané předali do společnosti světového dědictví, a odpovědnost za něj je úkolem všech zainteresovaných stran,“ uvedl kastelán Martin Krčma. Spolupráce NPÚ, olomouckého arcibiskupství jako majitele Arcibiskupského zámku a Podzámecké zahrady a také Muzea umění Olomouc, které je správcem Arcidiecézního muzea v rámci zámku, je podle něj dlouhodobě výborná. „Funguje jako vzor pro řadu jiných památek v naší zemi,“ dodal Krčma.

Tisková zopráva NPÚ: zde

(gra)

Fotogalerie (foto Tomáš Vrtal)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu