V květnu se ve Zlínském kraji opět otevírají sakrální památky k prohlídkám s průvodci


Od počátku května až do konce září je opět v letošním roce možnost navštívit významné sakrální památky ve Zlínském kraji a seznámit se s jejich historií a zajímavostmi. V současné době je do projektu Zlínského kraje zapojeno padesát partnerů a zpřístupněno k bezplatné prohlídce s odborně vyškoleným průvodcem je 26 kostelů.

Zlín/Olomouc: Projekt Otevřené brány funguje od roku 2009, kdy hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák podepsal memorandum o spolupráci na projektu Otevřené brány s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem a postupně se k této myšlence přidávali další partneři z řad evangelické církve, jednotlivých farností, měst, obcí a církevních matic.

„Otevřené brány představují úspěšný projekt, který si získal oblibu veřejnosti a patří už k nedílné součásti turistické nabídky ve Zlínském kraji. Kostely zařazené do projektu poskytují příležitost poznat jejich architektonickou i duchovní hodnotu i jedinečné příběhy svědčící o bohaté historii. Jsou však nejen zajímavými turistickými cíli, ale i místy ztišení a naslouchání,“ vyjádřil se krajský radní Ladislav Kryštof, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

„V loňském roce si sakrální památky s výkladem průvodce prohlédlo přes 133 tisíc návštěvníků, z toho bylo přes 117 tisíc z České republiky a téměř 16 tisíc ze zahraničí. Úroveň vyprovázení byla hodnocena jako vynikající,“ upřesnil radní Kryštof.

V roce 2014 bylo zaměstnáno 144 průvodců, které proškolili špičkoví odborníci, mezi nimi např. současný děkan Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Peter Tavel, profesor Miloslav Pojsl, vedoucí katedry církevních dějin a dějin křesťanského umění téže fakulty, Pavel Macura z Arcibiskupství olomouckého, Aleš Naňák z oddělení památkové péče krajského úřadu a další specialisté.

„Průvodcovská služba je hrazena díky finanční podpoře měst, obcí, Matice svatohostýnské a Zlínského kraje, přičemž Zlínský kraj je koordinátorem celého projektu a přispívá nejen na honoráře průvodců, ale také na zajištění propagace,“ řekla Marcela Pazderová z oddělení kultury krajského úřadu.

„V kostelích se provádí zdarma, většinou od května do konce září, dle dohodnutého režimu s farnostmi. Režim prohlídek je buď jen o víkendech, celý týden, nebo je provoz kombinovaný dle návštěvnosti. Průvodci jsou většinou studenti a aktivní senioři a při prohlídkách je příjemné sdílet jejich nadšení z možnosti prezentovat krásu ‚své‘ památky i jistou hrdost na místo, kde žijí,“ konstatovala Marcela Pazderová.

Podle ní lze vypozorovat, že díky projektu Otevřené brány se poznávají partneři, kteří o sobě předtím často ani nevěděli, nebo neměli důvod vejít v kontakt. Nyní si vyměňují zkušenosti a hledají možnosti, jak spolupráci rozšiřovat a nabídku činit ještě zajímavější. „Například mezi Luhačovicemi a Pozlovicemi jezdí turistický vláček, jehož trasa spojuje řadu atraktivních míst v této lázeňské lokalitě a který zastavuje také u kostelů zařazených do projektu,“ uvedla Marcela Pazderová. Často se také stává – jak dále sdělila – že v řadě měst či obcí lidé objevují svůj kostel a jeho jedinečnost až díky projektu, který umožňuje vstoupit dovnitř mimo časy pravidelných bohoslužeb.

Zlínský kraj zajišťuje propagaci Otevřených bran na veletrzích cestovního ruchu ve spolupráci s Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy.

Stručný přehled památek zapojených do projektu lze získat pod tímto odkazem.

 

Památky zařazené do projektu v roce 2015

Holešov – kostel Nanebevzetí Panny Marie a filiální kostel sv. Anny

Chropyně – kostel sv. Jiljí

Kroměříž – kostel sv. Mořice a kostel sv. Jana Křtitele, kostel Panny Marie Nanebevzaté

Lešná u Valašského Meziříčí – kostel sv. Michaela Archanděla

Luhačovice – kostel sv. Rodiny

Pozlovice – kostel sv. Martina

Provodov – kostel Panny Marie Sněžné

Rajnochovice – kostel Narození Panny Marie a sv. Anny

Rožnov pod Radhoštěm – kostel Všech svatých

Střílky – kostel Nanebevzetí Panny Marie

Svatý Hostýn – bazilika Nanebevzetí Panny Marie (Bystřice pod Hostýnem a Chvalčov)

Tečovice – kostel sv. Jakuba Většího

Uherské Hradiště – kostel sv. Františka Xaverského

Uherský Brod – kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

Polešovice – kostel sv. Petra a Pavla

Velehrad – bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje

Velká Lhota – dřevěný toleranční kostel

Velké Karlovice – kostel Panny Marie Sněžné

Vsetín – kostel Nanebevzetí Panny Marie

Zašová – kostel Navštívení Panny Marie

Zlín – kostel sv. Filipa a Jakuba, Evangelický kostel

Zlín-Štípa – poutní chrám Narození Panny Marie

S využitím zprávy Heleny Mráčkové, www.kr-zlinsky.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu