V Maďarsku se uskutečnil mezinárodní seminář o Romech


Ve dnech 19.–21. června 2012 se v maďarském městě Eger uskutečnil I. mezinárodní seminář s názvem „Otevírání dveří“ o projektech začlenění Romů v střední a východní Evropě. Organizovala ho Maďarská biskupská konference ve spolupráci s německou charitativní organizací Renovabis a zúčastnilo se ho asi 50 kněží, řeholnic a řeholníků a laiků z čtyř zemí – Maďarska, Slovenska, Rumunska a České republiky.

Eger: Organizátoři jen s lítostí konstatovali, že z České republiky o tento seminář nebyl větší zájem. Mezi účastníky byli také pomocný biskup z Budapešti János Székely, biskup Petru Gherghel z Iashi v Rumunsku a Ladislav Hučko, biskup-apoštolský exarcha z České republiky. Z naší země se programu zúčastnili také dva pracovnici charit z Litoměřic a Českých Budějovic, R. Striženec a I. Úlehlová-Švecová.

Na setkání zaznělo mnoho podnětných příspěvku a představil se velký počet úspěšných projektů. Se svými zásadními příspěvky vystoupil P. Gabriele F. Bentoglio, CS, který prezentoval činnost církve ve prospěch Romů a zdůraznil pastoraci, která bere do úvahy duchovní rozměr, oblast svátostí a liturgie i společné nasazení k překonání těžkých sociálních otázek, problémů s bydlením, školní a profesionální formací. Další referát měla zástupkyně komise EU pro sociální oblast Eva-Mária Szávuj, která se zabývala možností přístupu k evropským fondům pro projekty týkajíce se Romů. Romové jsou v současnosti největší etnickou menšinou v EU a v těchto čtyřech zemích jich společně žijí asi tři miliony.

Konstatovalo se, že věřící se nemohou nečinně dívat na to, jak je většina Romů vytlačena na okraj společnosti v důsledku velké chudoby, slabého vzdělání, ale i v důsledku předsudků, které jim brání v zlepšení jejich situace. Proto každý projekt, každý konkrétní čin v jejich prospěch je svědectvím o tom, že křesťané berou svou víru a příkaz lásky k bližnímu vážně.

Ladislav Hučko, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu