V Madridu začaly Světové dny mládeže


Úterního zahájení Světových dnů mládeže na madridském náměstí Plaza de Cibeles se zúčastnilo asi tři sta tisíc poutníků. Eucharistické slavnosti předsedal madridský arcibiskup Antonio María Rouco Varela, s nímž koncelebrovalo osm stovek biskupů, arcibiskupů a kardinálů a na osm tisíc kněží.

Madrid: V evangeliáři použitém při liturgii je uložena ampulka s krví bl. Jana Pavla II. I touto relikvií se zakladatel Světových dnů mládeže zpřítomňuje dnešním mladým. Právě Janu Pavlu II. věnoval madridský arcibiskup zahajovací mši svatou a připomněl jeho lásku ke Kristu, která mladé tak přitahovala. „Drazí mladí, Kristus vás hledá a vychází vám vstříc v těchto Světových dnech mládeže. Nechte se jím nalézt a najděte tak klíč k tomuto setkání. Začněte takto a uvidíte, že budete mít úspěch,” řekl kardinál Rouco Varela a vyzval mladé k evangelizaci svých vrstevníků.

Změněný kontext společnosti a její relativismus vyvolávají větší potřebu setkání s Kristem, zdůraznil madridský arcibiskup. „I generaci Benedikta XVI. – nejenom účastníkům madridského setkání, ale také jejich nevěřícím a nepraktikujícím přátelům – Ježíš ukazuje cestu a cíl pravého štěstí,“ uzavřel kardinál Rouco Varela a svěřil mladé pod ochranu Panny Marie, Matky mládeže.

Setkání mládeže pokračovalo včera katechezemi biskupů, celkem jich v těchto dnech bude předneseno 220 a zazní v 27 jazycích. Pro poutníky je připraven také kulturní program v rámci Festivalu mladých. Dnes do Madridu přicestuje papež Benedikt XVI. Mladí lidé se s ním poprvé setkají v 19.30 hodin na Plaza de la Cibeles. Následovat bude v pátek v 19.30 hodin Křížová cesta ulicemi Madridu a v sobotu vigilie s eucharistickou adorací na letišti Cuatro Vientos. K dispozici zde budou stany pro tichou adoraci. V neděli 21. srpna v 9.30 hodin pak Světové dny mládeže vyvrcholí mší svatou. Papež ji bude sloužit společně s biskupy a rozešle při ní přítomné mladé do světa, aby svědčili o své víře. Oznámí také, kde se budou konat příští světové dny mládeže.

Celkem se k účasti na Světových dnech mládeže přihlásilo 480 tisíc mladých lidí ze 137 zemí pěti kontinentů, mezi nimi i přes tři tisíce Čechů. Celkový počet účastníků však podle zkušenosti minulých ročníků bývá v průměru třikrát vyšší. Ze statistického průzkumu mezi 3,5 tisíci respondenty vyplynulo, že průměrný věk účastníků je 22 let. 73 % jich přichází na Světové setkání mládeže poprvé, 48 % studuje na vysoké škole, jen 6% účastníků je bez zaměstnaní. 88% je svobodných a bez závazků.

Za pozornost stojí také finanční stránka Světových dnů mládeže. Španělského daňového poplatníka nebudou stát ani euro. Náklady činí necelých 51 milionů, z nichž téměř 32 milionů euro bude zaplaceno z kapes samotných účastníků. Konání Světového setkání mládeže s papežem španělské ekonomice naopak přinese finanční injekci 100 milionů euro.

Zdroj: www.radiovaticana.cz, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu