V Olomouci bude církevní školka


Olomoucké arcibiskupství začalo s přípravami na zřízení církevní MŠ. Reaguje tak na prosby rodičů, kteří se marně snaží umístit děti do stávajících zařízení. Kromě toho, že církev pomáhá městu vyřešit nedostatek míst ve školkách, nabízí i alternativní předškolní výchovu, ve které se děti seznamují s křesťanstvím.

Martina Vysloužilová, redaktor, Olomoucký Kraj:
Už rok mohou rodiče vodit děti do církevní školy v Prostějově. Ta však má z kapacitních důvodů k dispozici jen 25 míst. Loni musela odmítnout 15 dětí právě kvůli malé kapacitě.

Pavla Kohoutková, Prostějov:
Já jsem tuto školku zvolila ze dvou důvodů. Jednak je taková malinká, rodinného typu a jednak se mi líbil také ten nápad, že tady probíhá i náboženská výuka.

Jaroslav Fidrmuc, ředitel Cyrilometodějského gymnázia a MŠ v Prostějově:
Chceme, aby tady působili lidé, kteří mají plnou kvalifikaci, tzn. lidé s akademickým vzděláním. No a jako církevní MŠ chceme, aby tu působili lidé, kteří jsou věřící.

Redaktor:
Další podobná zařízení vznikají v Olomouci, Kojetíně a Přerově. Právě v Olomouci
loni po zápisu do MŠ zůstaly asi dvě stovky neumístěných dětí.

Zdislava Vyvozilová, Centrum pro školy, Arcibiskupství olomoucké:
Jejich provoz je hrazený přes Ministerstvo školství přímo v MŠ. To je rozdíl od obecných škol, které jsou hrazeny přímo danou obcí.

Redaktor:
Církev tak pomůže magistrátu, která letos vyzkouší nový systém přijímání dětí. Ve spolupráci se školkami zavede anonymní elektronickou evidenci. Díky tomu se rychleji dostane na ty, kteří zařízení opravdu potřebují.

Hana Fantová, vedoucí odboru školství olomouckého magistrátu:
Tuto aktivitu vítáme, protože tak jako v předcházejícím školním roce, tak i pro příští školní rok předpokládáme, že k zápisu do MŠ přijde více dětí než v nich bude moci být umístěno.

Magdaléna Solárová, Olomouc:
Já bych to velice uvítala, protože mám 4letého chlapečka, kterého jsem se snažila umístit nebo přihlásit do školky už 3x a pokaždé jsem byla odmítnuta.

Reportér:
Nové MŠ se dětem otevřou 1. září. Kdy se bude konat zápis, ještě pracovnice Arcibiskupství nevědí, protože čekají na vyjádření Ministerstva školství. Zápisy do ostatních školek se konají od 15. března.

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu