V Olomouci četli z Bible ve světových jazycích. Zapojili se i vězni


Ve dnech 26. až 27. března 2018 proběhlo v kapli sv. Jeronýma na olomoucké radnici čtyřiadvacetihodinové čtení z Bible, které je součástí projektu Paschalia Olomucensia. Letošní šestý ročník byl zajímavý i mezinárodním rozsahem. Do čtení se zapojilo hned několik cizojazyčných čtenářů žijících v současné době v Olomouci. I díky tomu můžeme říct, že projekt spojuje všechny obyvatele města.

„Díky spolupráci s Čajkovského gymnáziem mohli účastníci první hodiny slyšet text např. ve španělštině, a to z úst rodáka z Madridu Eugenia Riego Santose. Kromě španělštiny zazněl tento úryvek také v portugalštině, ukrajinštině, italštině, francouzštině, estonštině, ale i v polštině, slovenštině či němčině. Úvodní hodina byla také tlumočena do znakového jazyka,“ uvedla za organizátory Čtení Bible 24 hodin Marcela A. Kořenková.

Jedná se o výjimečný projekt, který má svůj počátek v Římě (kde probíhá pod názvem „Bible dnem i nocí“) a v České republice nemá obdoby. Letošní čtení zahájil v pondělí 26. března v 17 hodin dětský sbor Campanella Olomouc pod vedením Jany Synkové. Po úvodní řeči začali číst primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk a olomoucký arcibiskup Jan Graubner z první kapitoly Janova evangelia.

Do čtení se mohl zapojit každý, kdo se předem registroval na webových stránkách projektu. Někteří Olomoučané využili možnosti si texty, na kterých Evropa vyrostla, pouze poslechnout. Zajímavá jistě byla i atmosféra v kapli sv. Jeronýma v nočních hodinách, která byla umocněna pouhým světlem svící.

Kromě cizojazyčného čtení přinesl letošní ročník ještě jednu zajímavost. „Potěšilo nás, že na pozvání ke čtení Bible 24 hodin poprvé zareagovali i někteří muži z vazební věznice v Olomouci, kteří přišli v doprovodu vězeňského kaplana. Každý z nich vybraný úryvek z Písma svatého přečetl a nutno dodat – přečetl ho i s náležitou úctou,“ dodala Kořenková.

Za organizací myšlenky Čtení Bible 24 hodin stojí zejména Římskokatolická farnost sv. Mořice, ale i České katolické biblické dílo a Dcery sv. Pavla. Projekt je součástí cyklu Paschalia Olomucensia. Ten pokračuje koncertem izraelské zpěvačky Yasmin Levy (9. dubna) a filmovými středami (11. a 18. dubna).

Více o programu na www.paschaliaolomucensia.cz a na Facebooku.

Zdroj: Petarda Production

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu