V Olomouci zněly úryvky z Bible nepřetržitě 24 hodin


Arcibiskup Jan Graubner při čtení Bible. Foto: Petarda ProductionV rámci projektu „Paschalia olomucensia“ se ve středu 9. dubna 2014 uskutečnila netradiční událost, která má svůj počátek v Římě. Po dobu 24 hodin se v kapli sv. Jeronýma v prvním patře olomoucké radnice mohl každý obyvatel Olomouce zapojit do čtení Bible. Zúčastnit se mohl každý, kdo si s předstihem rezervoval čas čtení, a vítáni byli také posluchači.

Olomouc: Nepřetržité čtení Bible zahájil ve středu 9. dubna v 17 hodin olomoucký arcibiskup Jan Graubner společně s primátorem Olomouce Martinem Majorem, který se čtení s dalšími představiteli vedení města zúčastnil a převzal nad kulturním projektem Paschalia olomucensia záštitu.

Foto: Petarda ProductionUnikátní čtení Bible se konalo v Olomouci již podruhé. V loňském jubilejním roce bylo součástí oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Do čtení se i v letošním roce zapojilo přes dvě stě lidí všech věkových kategorií, kteří četli i v pozdě nočních a časně ranních hodinách anebo si přišli čtení z Bible pouze poslechnout.

V roce 2014 bylo náplní čtyřiadvacetihodinového čtení z Bible několik starozákonních spisů. Za První a Druhou knihou Mojžíšovou následovaly obě knihy Samuelovy a obě knihy Královské. Starý zákon je totiž nedílnou součástí křesťanské Bible. Zejména pak Druhá kniha Mojžíšova obsahuje příběhy, které se připomínají a slaví o Velikonocích židovských i křesťanských.

Zdroj: Petarda Production

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu