V olomoucké arcidiecézi oslaví XXVI. Světový den nemocných


V den liturgické památky Panny Marie Lurdské (11. února) si církev připomíná Světový den nemocných. Olomoucký pomocný biskup Antonín Basler při této příležitosti navštíví 7. února 2018 Fakultní nemocnici Olomouc, kde se setká s jejím vedením i s nemocnými, a večer bude celebrovat mši svatou v dominikánském klášteře pro lékaře a zdravotníky. Setkání pracovníků ve zdravotnictví a bohoslužby se uskuteční i v dalších nemocnicích v arcidiecézi.

Slavení Světového dne nemocných ustanovil v roce 1993 sv. Jan Pavel II. U příležitosti letošního dvacátého šestého ročníku vydal papež František poselství, ve kterém se obrací nejen k nemocným, ale také ke všem, kteří se o ně starají (plný text poselství je k dispozici zde). Vybízí je k meditaci nad slovy Ježíše Krista na kříži a nad úkonem svěření Matky Boží Panny Marie apoštolu Janovi: „‚Ženo, to je tvůj syn.‘ … ‚To je tvá matka.‘ A od té chvíle si ji ten učedník vzal k sobě“ (Jan 19,26-27).

Během února proběhne v olomoucké arcidiecézi několik akcí k připomenutí tohoto dne.

Ve středu 7. února odpoledne zavítá olomoucký pomocný biskup Antonín Basler do Fakultní nemocnice Olomouc a navštíví zde nemocné. Téhož dne v 18.00 se setká s lékaři a zdravotníky při slavení mše svaté v olomouckém dominikánském kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie (Slovenská 14). Součástí večera bude i diskuze nad vybranými tématy z etiky a komunikace ve zdravotnictví.

Dne 8. února v 16.00 bude v Uherskohradišťské nemocnici sloužit mši svatou P. Antonín Klaret Dąbrowski, OFM, tamní nemocniční kaplan. Pro zájemce se pak téhož dne od 19.30 uskuteční krátká pouť s modlitbou křížové cesty. Začátek putování je u Slovackého divadla a konec u kaple sv. Rocha. Po skončení pobožnosti jsou účastníci zváni k přátelskému posezení do sklípku U lisu.

V pátek 9. února odpoledne navštíví Vojenskou nemocnici v Olomouci olomoucký pomocný biskup Josef Nuzík. Pozdraví se s managementem zdravotnického zařízení a poté se vydá na návštěvy pacientů na vybraných odděleních. V 16.45 bude sloužit mši svatou v přilehlém kostele sv. Štěpána za všechny nemocné a zaměstnance této nemocnice.

Ve Vsetínské nemocnici se uskuteční mše svatá v neděli 11. února v 16.00, bude obětována za pacienty a personál v nemocnici. K účasti na ní jsou zváni rovněž příbuzní nemocných. Večer v 19.00 pak proběhne v pastoračním centru setkání lékařů, zdravotníků, akolytů, kteří přinášejí svaté přijímání nemocným, nemocničních kaplanů s děkanem P. Františkem Králem a P. Františkem Pěnčíkem. V rámci duchovní přípravy na 26. Světový den nemocných se od 2. února každý den po mši svaté ve farním kostele modlí novéna za nemocné k Panně Marii Lurdské.

Možnost prožít společně mši svatou budou mít pracovníci ve zdravotnictví a pacienti také v dalších nemocnicích:

13. února, 15.30: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

15. února, 14.30: Nemocnice Přerov

15. února, 15.00: Městská nemocnice s poliklinikou Uherský Brod

Marta Hošťálková, koordinátorka nemocničních kaplanů

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu