V paláci byla otevřena výstava věnovaná Jano Köhlerovi


Až do dubna příštího roku bude v olomouckém Arcibiskupském paláci otevřena výstava věnovaná moravskému malíři Jano Köhlerovi. Její vernisáž, která se uskutečnila 3. prosince 2013, nabídla účastníkům nejen setkání s umělcovými potomky, ale vůbec poprvé také možnost nahlédnout do jinak nepřístupné kaple sester sv. Kříže, kterou zdobí Köhlerovy fresky.

Olomouc: Část exponátů pro výstavu, která připomíná letošní 140. výročí Köhlerova narození, zapůjčila umělcova rodina, zbytek pocházel ze sbírek arcibiskupství. „Tyto artefakty přitom byly vystaveny vůbec poprvé,“ uvedl Martin Kučera, vedoucí turistického provozu v paláci, a dodal: „Mezi exponáty najdeme keramiku navrženou pro arcibiskupa Prečana, dále papežské vyznamenání Pro ecclesia et pontifice, které umělci udělil papež Pius XI., nebo poštovní známky s motivem sv. Cyrila a Metoděje.“

Vernisáže se zúčastnili také malířovi příbuzní – jeho vnuk Jiří Koehler s manželkou Janou a synem. Výstavou pak provedla kurátorka Silvie Malíková a návštěvníkům bylo umožněno prohlédnout si i jinak nepřístupnou kapli sester sv. Kříže, kterou po požáru paláce počátkem 20. století vyzdobil právě Jano Köhler. Kaple je součástí klášterní klauzury a její zpřístupnění bylo skutečně výjimečné.

Výstava potrvá do 27. dubna 2014 a přístupná bude v tomto režimu: od prosince do března na objednávku a v dubnu pak buď o víkendech v čase 10–17 hodin nebo ve všední dny na objednávku. „Za finanční podporu akce děkujeme Statutárnímu městu Olomouc,“ uzavřel Martin Kučera.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu