V paláci byla zahájena výstava z díla fotografa Rudolfa Smahela


V arcibiskupské rezidenci byla včera (21. července 2016) slavnostně otevřena výstava fotografií ke stému výročí narození olomouckého fotografa Rudolfa Smahela.

V průběhu večera zazněla slova olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, fotografova syna Rudolfa Smahela a koncepci výstavy představila dcera Jana Smahelová, která tatínka při práci doprovázela již od dětských let a později se stala jeho asistentem. Ta výstavu koncipovala jako soubor 73 originálních fotografií nejhlavnějších témat, kterým se její tatínek věnoval. Je zde zastoupena Olomouc, Kroměříž, Svatý Hostýn, Velehrad, řeka Morava a moravská krajina.

Mnohé snímky jsou dokumenty doby zachycující unikátní interiéry a exteriéry, které již dnes mnohdy nenalezneme. A to je to krásné na fotografii. Zachycuje neopakovatelný okamžik. Jeho stanoviště se staly inspirací jiným fotografům (např. snímek zachycující pohled na sloup Nejsvětější Trojice s radnicí v pozadí a jiné). Vybrány byly černobílé fotografie, které jsou trvalým zachycením fotografované reality. Pro zajímavost je vystaven také jeho první fotografický přístroj Zeiss Ikon, který si Smahel pořídil přibližně v 16 letech.

V průběhu večera zazněly skladby J. S. Bacha a Franze Schuberta v podání Mariky Žákové (zpěv) a Václava Horáka (klavírní spolupráce). Slavnostní večer byl zakončen blahopřáním paní Janě Krejčové, která v příštím týdnu oslaví významné životní jubileum. Tato významná osobnost, která se usadila na Svatém Kopečku, je stále velmi pracovitou, energickou a skromnou dámou. Své síly vždy nasazovala a nasazuje pro dobrou věc. Obdivuhodná je její grafická a publikační činnost. Proto jubilantce přejeme mnoho sil, tvůrčí aktivity a inspirace a do dalších let hojnost Božího požehnání.

Martin Kučera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu