V polovině dubna se na Velehradě sejdou stovky kněží z ČR


(AKTUALIZOVÁNO 8. dubna) V době od 15. do 17. dubna 2013 se v rámci oslav 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje chystá pouť za obnovení víry a posvěcení biskupů, kněží i jáhnů na Velehrad.

Velehrad: Kněžské povolání bude ústředním tématem programu, jehož hlavním bodem je poutní mše svatá, která bude sloužena olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem v úterý 16. dubna 2013 od 10.00 hodin; kázat bude kardinál Dominik Duka. Důležitými událostmi budou pondělní večerní modlitby v duchu kajícnosti i vděčnosti za dar povolání ke kněžství a úterní požehnání, jež má charakter vyslání kněží jako služebníků evangelia.

Kromě bohatého duchovního programu, do něhož budou zapojeni biskupové Čech a Moravy či doprovodného kulturního programu, zazní na pouti kněží i celá řada zajímavých přednášek na témata, s nimiž se kněží ve své praxi setkávají. Mj. O hledání identity kněze promluví opat M. Samuel z trapistického kláštera v Nových Dvorech, P. Marek Vácha bude mít přednášku s tématem Současné otazníky křesťanské etiky. Jaroslav Lorman potom pohovoří na téma Současné problémy křesťanského manželství, Tomáš Halík se ve svém vystoupení naopak zaměří na problematiku akademické pastorace a dialog s agnostiky.

V úterý 16. dubna si zároveň připomínáme kardinála Tomáše Špidlíka, nejvýznamnějšího českého teologa žijícího v zahraničí, který v roce 2010 zemřel v Římě. Byl světově proslulým znalcem spirituality křesťanského Východu, významným představitelem ekumenického úsilí a uznávaným reprezentantem a propagátorem české kultury. Právě z toho důvodu uvede den přednáška Marka Rupnika, ředitele římského Centra Aletti, jehož byl kardinál Špidlík členem na téma Misie v dnešním světě.

Marko Ivan Rupnik je kněz a umělec, který se proslavil mozaikami pro řadu kostelů, mj. pro kapli Redemptoris Mater ve Vatikánu a novou baziliku ve Fátimě.

Na hlavní část programu se na Velehradě očekává účast až 600 kněží.

Zuzana Burdová, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu