V Římě byl zahájen jubilejní cyrilometodějský rok


Slavnostní bohoslužbou v římské bazilice sv. Praxedy zahájila v pátek 25. května delegace církevních i státních představitelů z České republiky oslavy jubilea sv. Cyrila a Metoděje. Ještě předtím se český premiér Petr Nečas setkal s papežem Benediktem XVI. i dalšími zástupci Vatikánu a hovořil s nimi mimo jiné o pozvání Svatého otce do České republiky, majetkovém vyrovnání státu s církvemi a česko-vatikánské smlouvě.

Řím: Te Deum francouzského skladatele Marc-Antoina Charpentiera v podání zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů otevřelo eucharistickou slavnost, kterou česká církev zahajuje svou přípravu na 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na bohoslužbě byli přítomni také premiér Petr Nečas a ministryně kultury Alena Hanáková.

Hlavní celebrant kardinál Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu, připomněl ve svém úvodním pozdravu význam slovanských apoštolů pro celou církev a poblahopřál kardinálu Vlkovi k životnímu jubileu. Koncelebranty byl český primas kardinál Dominik Duka, olomoucký arcibiskup Jan Graubner a emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk.

Ten ve své italsky pronesené homilii zrekapituloval historický kontext příchodu věrozvěstů a zaměřil se poté na jeho duchovní a společenský dopad: „Cyril a Metoděj nepřišli díky moci či vojenské síle – a to bylo na tehdejší dobu pro veřejnost opravdu výjimečné a mimořádné. Přišli opravdu díky síle víry, síle teologické, filozofické, kulturní. Zvěstovali vyznání víry, která všechny dovedla na mnohem vyšší úroveň, nepoměřitelnou s pohanskými náboženstvími. (…) Toto vyznání vyjadřovalo identitu člověka, stvořeného pro společenství, pro spolupráci, k vytváření vztahů. (…) Jednalo se o vyznání, které se snažilo posílit rodinný život a vytvářelo společenství ve společnosti – tak se stalo i počátkem kultury nových mezilidských a společenských vztahů,“ řekl ve své promluvě kardinál Vlk.

Ve večerních hodinách se pak v bazilice Santa Maria Maggiore uskutečnil koncert pod záštitou premiéra Nečase, České biskupské konference, předsedy Rady evropských biskupských konference (CCEE) kardinála Petera Erdő, českého Ministerstva kultury a Zlínského kraje. V bazilice, kde o vánocích roku 867 papež Hadrián II. schválil liturgické texty přeložené soluňskými bratry do staroslověnštiny, vystoupila Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína a Jiří Pavlica s folklórním souborem Hradišťan. Vedle Dvořákových Biblických písní a první věty ze Slovácké svity Vítězslava Nováka zazněl také Pavlicou zhudebněný staroslověnský text sv. Cyrila nebo část oratoria Porta peregrinorum, které Jiří Pavlica zkomponoval na texty Brunona z Querfurtu.

Zdroj: Radiovaticana.czSlavnostním akcím u příležitosti zahájení jubilejního cyrilometodějského roku předcházela v pátek dopoledne soukromá audience premiéra Petra Nečase u papeže Benedikta XVI. „Mluvili jsme o vztazích českého státu a církve,“ shrnul obsah asi dvacetiminutové audience český premiér. „Ocenil jsem poslední návštěvu Svatého otce v roce 2009, která měla veliký úspěch a ohlas. Rádi bychom Svatého otce znovu přivítali v České republice – je tady pozvání od hlavy státu a České biskupské konference u příležitosti 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje,“ dodal. Kromě Svatého otce se premiér setkal také se státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy Mons. Dominiquem Mambertim.

Premiér Nečas také ujistil, že jeho vláda hodlá dovést do konce zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. „S kardinálem Bertonem jsme jednali o vztazích mezi Českou republikou a katolickou církví. Hovořili jsme o restituci církevního majetku a česko-vatikánské smlouvě, která byla podepsána, ale nebyla ratifikována parlamentem. Budeme na těchto věcech pracovat. Ujistil jsem pana kardinála Bertoneho, že parlament projednává restituční zákon,který zatím prošel prvním čtením, a že uděláme všechno pro to, aby byl schválen,“ uvedl premiér Nečas a pokračoval: „Česko-vatikánská smlouva a zákon o majetkovém narovnání spolu bezprostředně nesouvisí, jakkoliv je možné, že to, co nebude upraveno v restitučním zákoně, může být teoreticky upraveno ve smlouvě. (…) Návrh zákona narovnává vztahy mezi státem a všemi církvemi, nejenom katolickou. Vede k odluce státu od církve, čímž mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou placeni jako státní úředníci. Ve střednědobém a dlouhodobém výhledu je tento návrh zákona pro české rozpočty výhodnější než stávající stav. Nelze jej tedy vázat na ekonomickou krizi. Navíc se jedná o řešení v rozpětí třiceti let,“ uvedl premiér po svém pátečním setkání s papežem Benediktem XVI. a dalšími zástupci Vatikánu.

Zdroj: www.radiovaticana.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu