V Suché Lozi slavili 20. výročí posvěcení kostela


Jubilejní hody v Suché Lozi zapálili už ve čtvrtek místní skauti. O víkendu pak opět ožily vzpomínky: sobotní mši svatou celebroval arcibiskup Jan Graubner, za jehož účasti se kostel v roce 1999 posvětil a odpoledne se na návsi konal program „Vitajte v Lózi“, který patřil ženskému sboru Plkotnice.

Vystupující představily soubor písní ze svého druhého CD, které je zároveň symbolem MAS Východní Slovácko. „Nezištně jej obohatil Pavel Šupina svým příjemným hlasem a také Josef Adamec, jenž popsal život v rodném kraji,“ připomněla vedoucí spolku Eva Gazdíková. Poté následoval křest CD.

Dětský folklorní soubor Slatinka pod vedením Hany Beníčkové ukázal přípravu suchožských hodů. „Bez umývání a vdolků by žádný Sucholožan nebyl,“ dodala. Jako hosté vystoupili i Mužáci z Korytné, Tetičky z Dolního Němčí a Hútek z Bánova.

Vyvrcholením se stala nedělní bohoslužba za účasti krojovaných a P. Václava Vrby, díky němuž se roku 1989 začal plnit sen. Byla věnována všem, kdo se o výstavbu kostela a péči o něj zasloužili. „Naše bohatství nespočívá v majetku, ale ve velikosti duše vůči ostatním,“ zmínil Vrba.

Na závěr přišlo požehnání a slova Petra Gazdíka: „Děkuji za iniciativu postavit u nás v obci tenhle chrám. Nejen kamenný, ale i v našich srdcích, abychom se mohli scházet ve farním společenství.“ Dodnes jsou občané na něj patřičně hrdí, je obrazem víry a místní kultury.

Lukáš Lekeš, Suchá Loz

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu