Vánoční dárky pro děti z Ukrajiny vyrazily na cestu


Dnes (16. prosince 2015) vyjelo z Olomouce nákladní auto plné vánočních balíčků pro děti na Ukrajině. Letos bude obdarováno celkem 334 dětí. Jedná se o přímou podporu ukrajinských dětí a mládeže, na kterou v průběhu měsíců říjen až listopad přispívali jak jednotlivci, tak české rodiny a organizace prostřednictvím jednotlivých charit v diecézi.

Arcidiecézní charita Olomouc má na Ukrajině každý rok předem vytipované děti ze sociálně slabých rodin a dětských domovů. „Těmto dětem jsme zajistili v České republice vánoční dárek. I když tuto akci pořádáme každoročně, stále nacházíme děti, pro které je to vůbec první dárek v životě. Radost v jejich očích, když rozbalují dárky, je nepopsatelná,“ sdělil P. Rostislav Strojvus, který má na starosti humanitární projekty Charity na Ukrajině.

O každém dítěti, zařazeném do projektu Vánoční balíček, má charita předem připravené informace jako je jméno a příjmení, věk, výška, velikost oblečení, popř. osobní zájmy či jiné specifické potřeby. Tyto informace pak nabízí skrze jednotlivé charity v diecézi zájemcům o zapojení se do projektu. Dárce poté na základě těchto údajů balíček pro vybrané dítě připraví a předá Arcidiecézní charitě Olomouc, která zajistí přepravu a předání balíčků dětem. Vánoční balíček pro každé jednotlivé dítě je v hodnotě tisíc korun, je zabalen do vánočního papíru a opatřen jmenovkou dítěte psanou v azbuce.

Jednou z charit v diecézi, prostřednictvím níž dárci připravili několik vánočních balíčků, byla i Charita Prostějov. „Dva balíčky přichystali společně zaměstnanci naší charity, další dva jsme obdrželi z prostějovského Centra pro rodinu, kterým není lhostejný osud ukrajinských dětí, a přispívají nám na tento projekt již tradičně. Další balíček byl od soukromé osoby, maminky dvou dětí, která chodí dárek vybírat spolu se svými dětmi,“ sdělil ředitel prostějovské charity František Hynek.

Paní Jitka Havlíčková z Prostějova posílá vánoční dárek na Ukrajinu už potřetí. Vybrala devítiletou holčičku Natálii. „Většinou se držíme těch zadaných žádostí, co by děti potřebovali, tedy jsme kupovali batoh, školní a výtvarné potřeby, nějakou hračku a hygienu. I když je to pro potěchu, tak aby to bylo zároveň i účelné,“ vysvětlila a dodala: „Tehdy před třemi léty jsem viděla dokumentární film o ukrajinských dětech v dětském domově a chytlo mě to za srdce. Přišlo mi to neporovnatelné s tím, co mají naše děti.“

Děti z dětských domovů a chudých rodin dostanou vánoční poselství od českých dárců o Vánocích, které se na Ukrajině slaví začátkem ledna.

Eva Štefková, Arcidiecézní charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu