Vatikán navrhuje reformu mezinárodního finančního a měnového systému


Ve Vatikánu byla včera (24. října 2011) publikována Nóta Papežské rady Iustitia et Pax nazvaná „K reformě mezinárodního finančního a měnového systému v perspektivě světové politické autority“. Dokument sice nenese papežův podpis, vyjadřuje ale etický úsudek založený na principech sociálního učení církve, shrnutého zejména v poslední sociální encyklice Caritas in veritate, kterou vydal před dvěma roky Benedikt XVI.

Vatikán: Nový dokument papežské rady poukazuje na potřebu zřízení světové politické autority, jež by sloužila obecnému dobru, jak to zmiňuje poslední encyklika (č. 64), a byla by odpovědí na aktuální ekonomickou a finanční krizi, která vyjevila sobectví, kolektivní chamtivost i hromadění majetku v obrovském měřítku. Nóta podtrhuje, že příčina této krize má ideologickou povahu. Je způsobena jednak neregulovaným ekonomickým liberalismem, ale také utilitarismem, individualismem a technokratismem. Všechny tyto ideologie mají devastační účinek na ekonomiku, trh a obecné dobro. Ekonomika a finanční sektor proto musí být podrobeny etice. Je třeba vytvořit pravidla pro neomezené a nekontrolované spekulativní finanční trhy a finanční transakce je třeba zpoplatnit spravedlivými částkami.

Jak už lze vytušit ze samotného názvu dokumentu, konstatuje se v něm potřeba reformy mezinárodního měnového systému, založeného na takzvané dohodě z Bretton Woods z roku 1944. Mezinárodní měnový fond, který vzešel z této dohody, totiž „už neudržuje stabilitu mezinárodního finančního sektoru, nereguluje komplexní emisi peněz a nechrání před rizikem zadlužení systému“ (č. 4). Dokument poukazuje v této souvislosti na potřebu zřízení jakési světové centrální banky, která by regulovala tok a systém měnových kurzů vzhledem k národním centrálním bankám.

Nóta o reformě mezinárodního finančního a měnového systému poukazuje na Organizaci spojených národů jako na styčný bod této reformy. Zavedení světové politické autority, čteme v dokumentu, však musí předcházet dlouhá cesta, a nelze k ní dospět bez mnohostranných předchozích jednání. V této souvislosti zmiňuje nóta rozšíření G7 na G20 jako pozitivní krok tímto směrem.

Dnes, píše se dále v dokumentu, už totiž existují podmínky k odstranění vestfálského mezinárodního řádu z roku 1648, založeného na svrchovanosti a hlavně soběstačnosti států. Moderní státy se totiž značně změnily a staly se na sobě závislými. Je proto třeba překonat zastaralé a nereálné pojetí států, existujících v „přirozeném“ a „neustálém“ vzájemném boji. Globalizace sjednocuje národy a vybízí ke hledání nového právního státu na nadnárodní úrovni, to znamená nového modelu mezinárodního společenství, které bylo soudržnější, více polyarchické (opak soběstačného) a respektovalo by identitu každého národa v rámci rozmanitého bohatství jediného lidstva, píše se v novém dokumentu Papežské rady Iustitia et Pax, který včera v tiskovém středisku Svatého stolce představil její předseda kardinál Turkson. Dokument byl zveřejněn italsky, francouzsky, španělsky a anglicky.

(mig), www.radiovaticana.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu