Vdovství je příležitostí jak se dát do služby druhým


Téměř 250 žen se ve čtvrtek 11. dubna 2013 sešlo na Velehradě při druhém setkání vdov. Účastnice během celodenního programu, v němž nechyběla mše svatá či přednáška, pozdravil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner a světící biskup českobudějovický Pavel Posád.

Velehrad: Setkání, na kterém se sešly vdovy z celkem 51 míst Moravy, zahájila dopolední mše svatá ve velehradské bazilice. Po ní se pak účastnice přesunuly do Slovanského sálu Stojanova gymnázia Velehrad, aby si vyslechly promluvu arcibiskupa Graubnera.

„Manželství je dnes pro mnohé lidi krátkodobou záležitostí, vy ale dobře víte, že jste je slibovaly ‚až do smrti‘. Ani smrtí ale společenství lásky nekončí,“ připomenul olomoucký arcibiskup a dodal: „Vzpomínám si na slova jedné ženy, která mi říkala: ‚Bůh si vzal mého muže a mě na zemi nechal proto, abych se za něj modlila.‘“

Stav vdovství nabízí podle něj ženám i mužům příležitost, aby se nabídli do služby – ať už v církvi, apoštolátu, charitě či kdekoliv je právě potřeba. „Milujte a láska sama vám ukáže, kde je vaše místo,“ zakončil svou promluvu arcibiskup. Krátkým pozdravem se pak k posluchačkám obrátil také biskup Posád.

Na pódiu poté vystoupily dvě ženy, aby se s přítomnými podělily o své životní osudy. „Ptala jsem se Boha, proč musel umřít zrovna můj manžel,“ svěřila se publiku paní Ludmila a mimo jiné dodala: „Od té chvíle uplynulo už pět let a já jsem zjistila, že mi velmi pomáhá modlitba – nejen za manžela, ale za všechny potřebné.“

V odpolední části programu si přítomné ženy vyslechly přednášku na téma „Jak ze zármutku do náruče Boží“ a v závěru se společně pomodlily před Nejsvětější svátostí. „Ze setkání mám velikou radost – nejen proto, že loňského prvního setkání se zúčastnilo kolem 80 vdov a letos jich přijelo téměř 250, ale především proto, že o vdovách konečně začíná být v církvi slyšet,“ uzavřela akci pořadatelka Alenka Panáková.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu