Vdovy a vdovci na duchovní obnově ve Zlíně


Pěšky, na kole, vlakem, busem, autem nebo trolejbusem putovalo z 22 různých míst olomoucké arcidiecéze téměř 60 účastníků ve čtvrtek 26. března 2015 do klášterní budovy Regina ve Zlíně. Důvodem jejich cesty byla duchovní obnova pro ovdovělé, kterou zde připravilo Společenství vdov a vdovců, z. s.

Zlín: Obnovu vedl generální vikář Mons. Josef Nuzík, který se zde společně s účastníky zamýšlel nad tím, jak je důležité nezůstat ve smutku a bolesti, ale objevit, že štěstí každého je v Bohu, kterého postavím na první místo ve svém životě. Smrt patří k životu, ale křesťan ví, že je přechodem do věčného života, do míst, kde se setkám nejen se svými drahými, ale s milujícím Bohem. V poslední přednášce otec generální citoval některé povzbuzující myšlenky z apoštolské adhortace papeže Františka Radost evangelia. Pravá radost není v tom, co nám nabízí svět, ale v tom, že i přes prožitou bolest, začneme vnímat, že nás Bůh miluje.

Součástí setkání byla, vedle přednášek, mše svatá a adorace i vzájemné sdílení se v menších skupinkách. Přítomní se zamýšleli nejen nad těžkými okamžiky svého života, např. co bylo pro ně v době ovdovění nejbolestivější a jestli zažili v té době nějaké zklamání z přístupu jejich okolí. Podívali se na svůj život i z té lepší stránky a mluvili spolu o tom, kdo jim pomohl překonat obtíže a co by dnes sami mohli nabídnout jiným ovdovělým pro zmírnění žalu. Na závěr setkání seznámila předsedkyně společenství Alenka Panáková přítomné s dalšími plánovanými akcemi pro ovdovělé.

Zájemci mohou bližší informace i obrazovou přílohu k setkání nalézt na webových stránkách www.vdovyavdovci.cz. Najdou zde nejen ohlédnutí za minulým obdobím, ale i hodně toho, na co se lze těšit. Mimo to zde může každý nalézt i různé články, duchovní texty, osobní svědectví nebo záznamy přednášek či promluv pro ovdovělé. Na tyto webové stránky je zván každý, aby se zde mohl přesvědčit o platnosti španělského přísloví, které na setkání ve Zlíně též zaznělo: „Mrtví nám živým otevírají oči.“

Marcela Řezníčková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu