Ve středu zaplaví Olomouc povodeň. Studenti humanitární práce si vyzkouší krizovou situaci


První tři únorové dny čeká studenty Sociální a humanitární práce CARITAS – Vyšší odborné školy sociální Olomouc již tradiční Blok expertů, který jim přinese nové zkušenosti z terénu. Ve středu 1. února 2017 je připravená simulace povodní, ve čtvrtek a pátek pak přednášky zkušených odborníků, které jsou otevřené i pro veřejnost.

Ve středu se pro studenty promění centrum Olomouce ve stát Malawi, který postihne ničivá povodeň. V Bezručových sadech a v prostorách CARITAS-VOŠs Olomouc na náměstí Republiky a na ulici Křížkovského si vyzkouší některé z úkolů humanitárních pracovníků zasahujících při nenadálých přírodních katastrofách. Postupně budou muset vybudovat nouzovou kancelář a zajistit funkční telekomunikační spojení pro odeslání reportu, postavit nouzová přístřeší pro obyvatele, kteří přišli o svá obydlí, zajistit dostatek vody včetně jejího čištění a také vybudovat protipovodňová opatření pro případ další krize. „Pro některé studenty je to jedinečná možnost zjistit, jak funguje například přečerpávací zařízení nebo čistička vody a zkušenosti absolventů ukazují, že v praxi to pak velice kvitují,“ uvedl Tomáš Rozehnal z Hasičského záchranného sboru Opava, který se školou dlouhodobě spolupracuje.

Na praktickou zkušenost naváží ve čtvrtek 2. února dvě přednášky odborníků, kteří studentům nabídnou jak teoretické ukotvení jejich poznatků, tak se s nimi podělí o své zkušenosti z praxe na misích. Programový manažer ADRA Srí Lanka Prabhook Bandaratilleke je odborníkem na oblast vody, sanitace a hygieny. Ve své přednášce představí například zkušenosti, které získal při práci po ničivém tsunami v roce 2004. Druhý expert Alpha Bah je koordinátorem nouzové telekomunikační agentury fungující pod Světovým potravinovým programem a vysvětlí studentům fungování této sítě při humanitárních krizích na celosvětové úrovni. Obě přednášky budou přenášeny do auly CARITAS-VOŠs Olomouc (Křížkovského 6) prostřednictvím konferenčního online hovoru.

V pátek 3. února se studenti setkají se svou předchůdkyní Lenkou Blahovou, která absolvovala vzdělávací program Sociální a humanitární práce v roce 2009. Rok působila jako projektová koordinátorka pro organizaci Člověk v tísni na Ukrajině, kde měla na starost poskytování pomoci lidem zasaženým konfliktem s Ruskem. Právě o zkušenosti především s logistikou z této mise se podělí s mladšími kolegy.

Eva Bělocká, oddělení komunikace Caritas

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu