Ve světě krmí přes milion dětí, poutí na Hostýně teď zahájili působení v ČR


Dát dětem jedno jídlo denně tam, kde se vzdělávají, znamená zajistit jim lepší budoucnost. S touto prostou myšlenkou pomáhá ve světě už více než 16 let hnutí Mary’s Meals. Požehnání pro svou činnost v České republice si v úterý 8. května 2018 přišli vyprosit na Svatý Hostýn.

„Když se díváme očima víry, věříme, že můžeme učinit svět krásnější. Utrpení probouzí mnoho dobrých sil, z oběti povstává naděje,“ upozornil ve své homilii hlavní celebrant poutní mše svaté na Svatém Hostýně, Mons. Vojtěch Šíma. Sešli se zde k ní v úterý 8. května také členové a příznivci Mary’s Meals, kteří tak zahájili působení oficiální české pobočky tohoto hnutí. To dnes pomáhá v 17 zemích rozvojového světa a poskytuje zde jídlo více než 1,25 milionu školáků.

„Počátky tohoto hnutí, které se už v názvu odkazuje k Panně Marii, sahají do Medžugorje, a právě tam se s ním už dřív seznámili i mnozí čeští poutníci. Díky jejich pomoci se mimo jiné už delší dobu financuje jedna škola na severu afrického Malawi,“ říká Karel Nečesal z české pobočky mezinárodního hnutí, které má svou centrálu ve Skotsku.

Jeho samotného prý nejvíce oslovila představa, že i jeden člověk tu zmůže hodně. „Zajistit roční stravování jednoho dítěte v rozvojové zemi vyjde na asi 400 Kč a tato úžasně nízká částka je možná díky tomu, že se opíráme o dobrovolnickou pomoc jak při shánění peněz ve vyspělých zemích, tak při samotné přípravě jídla,“ upozorňuje Nečesal.

Česká pobočka se podle něj chce v nejbližších letech zaměřit především na propagaci a získávání dalších dobrovolníků. „V prvních letech chceme především sdělovat, že tato krásná myšlenka dorazila do České republiky. Počítáme s přednáškami, charitativními koncerty nebo sportovními akcemi a chceme lidem rozdávat knihu, kterou sepsal zakladatel Mary’s Meals, Magnus MacFarlane-Barrow. Ten bude také hostem letošní Katolické charismatické konference v Brně, kde vystoupí 13. července od 19.30 v pavilonu F,“ říká Nečesal.

Podrobné informace o působení Mary’s Meals u nás i ve světě lze v češtině najít na webu www.marysmeals-podporovatele.cz.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu