Ve Zlíně se uskutečnila tisková konference k letošním Dnům lidí dobré vůle


Podrobné informace o průběhu letošních Dnů lidí dobré vůle, které se uskuteční ve dnech 4.–5. července na Velehradě a jimiž vyvrcholí oslavy 1 150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, dostali ve čtvrtek novináři na tiskové konferenci v sídle Zlínského kraje. Zúčastnili se jí radní Zlínského kraje pro kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi Ladislav Kryštof, generální vikář Arcibiskupství olomouckého Mons. Josef Nuzík, tajemník projektu Dny lidí dobré vůle Josef Kořenek a Jana Koldová z Odboru strategického rozvoje Krajského úřadu Zlínského kraje.

Generální vikář olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík. Foto Petr ZákutnýZlín: Slavnostní bohoslužbu, kterou bude z Velehradu v pátek 5. července od 10.30 hodin živě vysílat i Česká televize a Český rozhlas Praha, bude sloužit papežský legát a záhřebský arcibiskup Josip Bozanić, a to v českém jazyce. „Nebývá obvyklé, že by cizinec slavil liturgii v národním jazyce té země, v níž se nachází. Pan kardinál Bozanić česky běžně nemluví, proto musel přípravě věnovat několik týdnů,“ sdělil novinářům Mons. Josef Nuzík. Podle něj se na Velehrad chystají desítky duchovních včetně biskupů ze Slovenska, Polska, Slovinska, Ukrajiny, Ruska či Německa. Účast potvrdili i nejvyšší představitelé státu.

Očekává se, že významnosti letošního výročí i celostátní informační kampani bude odpovídat i příliv návštěvníků. Pro ty je kromě zajištění kyvadlové dopravy připraveno i stanové městečko se sociálním zázemím a úschovna kol. „Snažíme se, aby prostředí pro návštěvníky bylo co nejpřátelštější,“ řekl na tiskové konferenci Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle.

„Jsme velmi rádi, že významné jubileum vztahující se k příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu připadá právě na letošní rok a my tak máme možnost toto výročí důstojně oslavit. To že jsme tedy, s nadsázkou řečeno, v pravé chvíli na pravém místě, je pro nás velkou výzvou a závazkem, ale samozřejmě taky velkou radostí. Chci poděkovat všem, kteří se s úsilím a nadšením na přípravě a realizaci průběhu oslav podíleli, a nyní tak můžeme zúročit jejich téměř čtyřleté snažení o co nejdokonalejší zajištění průběhu oslav,“ uvedl radní Ladislav Kryštof.

Kromě záležitostí týkajících se kulturního i duchovního programu letošních velehradských oslav včetně zajištění dopravy na poutní místo byly na tiskové konferenci prezentovány i závěry druhé mezinárodní konference k projektu Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, která se konala tento týden na Velehradě.

Veškeré informace ke Dnům lidí dobré vůle jsou k dispozici na www.velehrad.eu.

Zdroj: Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu