Velehrad hostil přehlídku pěveckých sborů z církevních škol


Ve dnech 22.–24. listopadu 2013 se na Stojanově gymnáziu, Velehrad konal v pořadí již III. festival duchovní hudby, nad nímž převzal záštitu Mons. František Václav Lobkowicz, biskup ostravsko-opavský. Nesoutěžní přehlídky pěveckých sborů církevních středních škol se letos zúčastnilo pět sborů ze čtyř zemí.

Velehrad: Českou republiku reprezentoval domácí sbor Stojanova gymnázia, Velehrad a sbor Ave z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Ze Slovenska k nám zavítal Školský spevácký zbor Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého Piarissimo Trenčín. Již podruhé mezi nás zavítal Saint Ignatius College choir a The Close Harmony z Londýna. Maďarský sbor Magis Choire spolu se sborem Fényi Chamber Choire z Miskolce na festivalu vystoupil už potřetí.

Festival jsme zahájili společnou mší svatou v pátek 22. listopadu, v den svátku sv. Cecílie, patronky hudby. Mši svatou sloužil arcibiskup Jan Graubner. Večer pokračoval ve Slovanském sále Stojanova gymnázia, kde se představili jednotlivé sbory během krátkých powerpointových prezentací. Dorozumívacím jazykem byla angličtina a všichni prezentující se úkolu představit svoji školu, sbor i odpovědět na záludné otázky moderátorů zhostili bezvadně.

Hlavní festivalový program probíhal v sobotu od 16.30 hodin opět ve Slovanském sále. V programu jednotlivých sborů zazněly skladby v dokonalém provedení a odměnou byl všem mohutný potlesk publika. Večer vyvrcholil společným vystoupením všech zúčastněných. V průběhu dopoledne totiž zpěváci zvládli nacvičit tři vybrané skladby a ty pak společně odzpívali.

V neděli se festivalový program přesunul do Zlína, kde sbory doprovodili mši svatou při slavnosti Ježíše Krista Krále v kostele sv. Filipa a Jakuba. Tím byl také festival ukončen s nadějí, že se všichni zúčastnění sejdou opět za rok a možná přivítáme i další zpěváky.

Eva Petruchová, SGV

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu