Velehrad hostil setkání Mariapoli


Čtyřdenní setkání s názvem Mariapoli 2013 se ve dnech 4.–8. května 2013 uskutečnilo na Velehradě v prostorách zdejšího Stojanova gymnázia. Otevřeno bylo všem věkovým skupinám, rodinám, kněžím, věřícím i hledajícím.

Velehrad: Na poutní místo Velehrad přijelo 340 účastníků z celé České republiky. Ti tu od neděle do středy zažili chvíle rozjímání, přednášky, sport, poznávací workshopy, výlety, modlitby, výměny zkušeností s žitým evangeliem a dialogy na různá témata.

Z názvu setkání Mariapoli, který by se dal volně přeložit jako „město Mariino“, ale i z jeho pestrého a pro účastníky přitažlivého programu se dalo vytušit, že setkání v Roce víry nebylo nějakým útěkem ze světa, ale naopak. „Nosným tématem této akce byla láska k bližnímu, k bratru, sestře, ke každému člověku. O tomto tématu se na setkání hovořilo, ale především to bylo jakési cvičiště v tom, jak prakticky na Velehradě, ale pak i doma tuto křesťanskou hodnotu v životě uskutečňovat,“ okomentoval základní myšlenku setkání Vít Valtr, jeden z hlavních představitelů hnutí v České republice.

Pořadatelem Mariapoli bylo Hnutí fokoláre. Kapacita tohoto setkání byla rychle zaplněna, takže mnoho zájemců muselo být odmítnuto. Mezi účastníky setkání zavítal kardinál Miloslav Vlk, biskup Pavel Posád i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Denně byla sloužena mše svatá za účasti mnoha kněží.

„Mariapoli je pro mne jako motor, který mi dává sílu do dalších dní,“ uvedl mladý tatínek Honza. „Nedá se někomu vysvětlit co je Mariapoli, to se musí zažít. První dny zde jsem tomu také ještě nerozuměla. Pak jsem pochopila, že službou druhým mohu naplňovat slova evangelia, která jsme si četli. Tehdy jsem objevila smysl a potřebu společenství, význam Mariapoli. Jsem oslovena tím, co jsem zde prožila, a chci to nést dál,“ svěřila se Lída.

(lm)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu