Velehradští studenti koncertovali v Římě


Ve dnech 14.–21. dubna 2012 konají studenti pěveckého sboru při Stojanově gymnáziu Velehrad společně se sborem AVE z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži koncertní turné po Itálii. První dny zavedly jejich kroky do Říma a Vatikánu, kromě prohlídky památek a koncertu v jedné z římských farností se také zúčastnili zádušní bohoslužby za kardinála Špidlíka.

Velehrad: Plni velkého očekávání jsme z Velehradu vyrazili vstříc novým zážitkům do Říma. Cesta autobusem byla pro některé obtížná, ale všichni jsme ji nakonec úspěšně zvládli.

Po příjezdu na římský poutní dům Velehrad jsme měli jen chvilku na odpočinek a ubytování. Nechtěli jsme totiž ztrácet čas. Poděkovali jsme Bohu za bezpečnou cestu a vydali jsme se do Vatikánu na náměstí sv. Petra, abychom vyslechli slova papeže, který každou neděli vede modlitbu Anděl Páně z balkónu svého domu. Po krátké přestávce jsme nemohli vynechat prohlídku Kolosea. Ani déšť nám náladu nepokazil a my se těšili na večerní koncert pro zdejší farnost sv. Hilaria. Za odměnu nám farníci objednali pravou italskou pizzu, takže jsme všichni odcházeli sytí a také nedočkaví spánku.

Po chladné noci jsme uvítali horký čaj s kávou k snídani. Jelikož většina z nás je zde poprvé, plni síly jsme se rozběhli do centra všeho dění. Navštívili jsme další významné místa, například Centro Aletti, kde se vyrábí mozaiky žádané celým světem, baziliku Panny Marie Sněžné a baziliku Svatého Kříže v Jeruzalémě, kde jsme obdivovali Kristův kříž a kopii Turínského plátna. Někteří z nás si vyzkoušeli po kolenou vyjít svaté schody, které pocházejí z domu Pontia Piláta.

Pondělní večer jsme svým zpěvem doprovodili zádušní mši svatou za kardinála Tomáše Špidlíka, která navázala na sobotní bohoslužbu obětovanou na moravském Velehradě. Na závěr všechny účastníky potěšila školní cimbálová muzika. Bylo to poprvé, kdy v římské bazilice sv. Marka na Benátském náměstí zazněla cimbálka.

Libor Holomčík a Kristýna Paichlová, SGV

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu